Награждават най-добрите постижения в туризма на Пловдив
Награждават най-добрите постижения в туризма на Пловдив / netinfo
Поради активния интерес от страна на туристическия бранш за участие в Годишните награди за туризъм на Община Пловдив за отличаване на добрите резултати и практики от 2017 г., срокът за подаване на кандидатури се удължава до 25 май 2018 г., съобщиха от ОИ „Старинен Пловдив“, организатори на конкурса.
 
Припомням,че Консултативният съвет по въпросите на туризма към oбщина Пловдив обяви старта на второто издание на ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ В ТУРИЗМА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ, които целят подобряване на туристическите продукти в Пловдив чрез отличаване на добрите практики и стимулиране на конкуренцията в туристическия бранш.
 
Категориите, в които може да се кандидатства за приз тази година и в които ще бъдат излъчени победители, са осем:
1.         „Най-оригинален нов туристически продукт в Пловдив за 2017 г.“
2.         „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив за 2017 г.“
3.         „Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“ – места за настаняване  категория 1 и 2 звезди
4.         Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“ – места за настаняване категория 3 звезди
5.         Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“ – места за настаняване  категория 4 и 5 звезди
6.         „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“ – заведения за хранене и развлечение категория 1 и 2 звезди
7.         „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“ – заведения за хранене и развлечение категория 3 звезди
8.         „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“ – заведения за хранене и развлечение категория 4 и 5 звезди
 
Крайният срок за подаване на кандидатури е 20-ти май 2018г. Участието в конкурса е само срещу изпратена кандидатура на е-mail: marketing@oldplovdiv.com и не е обвързано с такса.
 
В категорията „Най-оригинален нов туристически продукт в Пловдив за 2017 г.“ допустими участници са всички български туроператори и туристически агенции, регистрирани като юридически лица. Критериите за оценка и необходимата информация, която участниците в тази категория трябва да изпратят, са:
•           Кратка история на организацията;
•           Награди и сертификати;
•           Описание на продукта;
•           Описание на целевите групи и пазари и на начина, по който туристическият продукт отговаря на очакванията и изискванията им.
 
В категорията „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив за 2017 г.“ допустими участници са всички организации и сдружения, провели събития в областта на туризма на територията на град Пловдив през  изминалата година. Тази награда е предназначена за организатори на оригинални туристически събития, проведени през 2017 г. в рамките на определен период от време (ден, уикенд, седмица, месец, сезон). В категорията попадат карнавали, фестивали, чествания, празници и други събития, включително бизнес и научни събития и други форуми.

Награждават най-добрите постижения в туризма на Пловдив
netinfo

Критериите за оценка и необходимата информация за категорията „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив за 2017 г.“ са:
•           Информация за събитието (описание на събитието, дата на създаване/ отваряне за посетители, телефон за контакт, е-мейл, интернет страница, лице за контакт);
•           Информация за посетителите (брой посетители и респективно ръст на брой посетители за 2017 г., 2016 г. и 2015 г.);         
•           Развитие на събитието (кратка история, организация, включително доброволци, награди и сертификати);
•           Достъпност (транспортна достъпност, паркинг, достъпност за хора в неравностойно положение, допълнителни услуги и информация на чужди езици).
 
В категориите „Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“ допустими участници са всички категоризирани места за настаняване на територията на град Пловдив към 31.12.2017 г. Критерии за оценка тук са:
•           Брой реализирани нощувки за 2017 г.;
•           Удовлетвореност на клиентите;
•           Средно-годишна заетост на мястото за настаняване;
•           Меценатство.
Кандидатите в тази категория трябва да изпратят следната информация и документация:
•           Копие на подадена Декларация по чл. 61р, ал.5 от ЗМДТ за облагане с туристически данък;
•           Информация за профил на мястото за настаняване в резервационната система BOOKING.COM;
•           Информация за профил на мястото за настаняване в глобалната туристическа платформа TRIPADVISOR;
•           Информация за участие на категоризираното място за настаняване в обществения живот чрез подпомагане на значими събития и каузи, които имат пряко или косвено влияние върху развитието на туристическия продукт в Пловдив.
 
В категорията „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“ допустими участници са всички категоризирани заведения за хранене и развлечение на територията на град Пловдив към 31.12.2017 г. Необходима информация и документация за подаване на кандидатура в тази категория:
•           Копие на удостоверението за категоризация;
•           Информация за реализирани събития в обекта за 2017 г., включително участие като локация в събития, част от културния календар на Община Пловдив за 2017 г.;
•           Информация за профил на обекта в социалните мрежи FACEBOOK /INSTAGRAM/ TWITTER с конкретно посочване на страниците;
•           Информация за профил на обекта в глобалната туристическа платформа TRIPADVISOR.
 
Номинираща организация е Консултативният съвет по въпросите на туризма към Община Пловдив. Същият на свое заседание от 30.03.2018 г. определи експертна комисия в състав от 7 членове, която ще обработва данните и  ще определи до 3 номинации в категориите: „Най-оригинален нов туристически продукт в Пловдив за 2017 г.“,  „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив за 2017 г.“, както и за всяка от трите категории „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“.
 
След обработка на предоставените статистически данни комисията ще излъчи и тримата победители за всяка от трите категории „Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“
 
Номинациите ще бъдат обявени в електронните  медии и ще подлежат на онлайн гласуване от страна на гражданите, които със своя вот ще определят финалните победители.
 
Наградите и тази година ще се връчат на официална тържествена церемония, която ще се състои в края на месец юни в Малката базилика. Освен плакети, победителите в съответните категориите ще получат и рекламен пакет, включващ: отличаване на победителите от всяка категория като „НАЙ-ДОБЪР В ПЛОВДИВ ЗА 2017 г.“ в официалния туристически портал на Пловдив http://www.visitplovdiv.com, рекламно каре в туристическата карта на Пловдив и рекламна публикация в онлайн-комуникационните канали и медийните партньори на община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“. Предвидени са и 3 специални награди за участниците в онлайн гласуването, имената на които ще бъдат обявени чрез томбола по време на церемонията.
 
Подробна информация за провеждането на конкурса можете да намерите на сайта http://www.visitplovdiv.com,  както и на фейсбук страницата на събитието https://www.facebook.com/ Втори годишни награди в туризма на община Пловдив.