Награждават най-добрите постижения в туризма на Пловдив
Награждават най-добрите постижения в туризма на Пловдив / netinfo
Консултативният съвет по въпросите на туризма към oбщина Пловдив обяви старта на второто издание на ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ В ТУРИЗМА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ, които целят подобряване на туристическите продукти в Пловдив чрез отличаване на добрите практики и стимулиране на конкуренцията в туристическия бранш.
 
Категориите, в които може да се кандидатства за приз тази година и в които ще бъдат излъчени победители, са осем:
1.         „Най-оригинален нов туристически продукт в Пловдив за 2017 г.“
2.         „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив за 2017 г.“
3.         „Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“ – места за настаняване  категория 1 и 2 звезди
4.         Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“ – места за настаняване категория 3 звезди
5.         Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“ – места за настаняване  категория 4 и 5 звезди
6.         „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“ – заведения за хранене и развлечение категория 1 и 2 звезди
7.         „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“ – заведения за хранене и развлечение категория 3 звезди
8.         „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“ – заведения за хранене и развлечение категория 4 и 5 звезди
 
Крайният срок за подаване на кандидатури е 20-ти май 2018г. Участието в конкурса е само срещу изпратена кандидатура на е-mail: marketing@oldplovdiv.com и не е обвързано с такса.
 
В категорията „Най-оригинален нов туристически продукт в Пловдив за 2017 г.“ допустими участници са всички български туроператори и туристически агенции, регистрирани като юридически лица. Критериите за оценка и необходимата информация, която участниците в тази категория трябва да изпратят, са:
•           Кратка история на организацията;
•           Награди и сертификати;
•           Описание на продукта;
•           Описание на целевите групи и пазари и на начина, по който туристическият продукт отговаря на очакванията и изискванията им.
 
В категорията „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив за 2017 г.“ допустими участници са всички организации и сдружения, провели събития в областта на туризма на територията на град Пловдив през  изминалата година. Тази награда е предназначена за организатори на оригинални туристически събития, проведени през 2017 г. в рамките на определен период от време (ден, уикенд, седмица, месец, сезон). В категорията попадат карнавали, фестивали, чествания, празници и други събития, включително бизнес и научни събития и други форуми.

Награждават най-добрите постижения в туризма на Пловдив
netinfo

Критериите за оценка и необходимата информация за категорията „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив за 2017 г.“ са:
•           Информация за събитието (описание на събитието, дата на създаване/ отваряне за посетители, телефон за контакт, е-мейл, интернет страница, лице за контакт);
•           Информация за посетителите (брой посетители и респективно ръст на брой посетители за 2017 г., 2016 г. и 2015 г.);         
•           Развитие на събитието (кратка история, организация, включително доброволци, награди и сертификати);
•           Достъпност (транспортна достъпност, паркинг, достъпност за хора в неравностойно положение, допълнителни услуги и информация на чужди езици).
 
В категориите „Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“ допустими участници са всички категоризирани места за настаняване на територията на град Пловдив към 31.12.2017 г. Критерии за оценка тук са:
•           Брой реализирани нощувки за 2017 г.;
•           Удовлетвореност на клиентите;
•           Средно-годишна заетост на мястото за настаняване;
•           Меценатство.
Кандидатите в тази категория трябва да изпратят следната информация и документация:
•           Копие на подадена Декларация по чл. 61р, ал.5 от ЗМДТ за облагане с туристически данък;
•           Информация за профил на мястото за настаняване в резервационната система BOOKING.COM;
•           Информация за профил на мястото за настаняване в глобалната туристическа платформа TRIPADVISOR;
•           Информация за участие на категоризираното място за настаняване в обществения живот чрез подпомагане на значими събития и каузи, които имат пряко или косвено влияние върху развитието на туристическия продукт в Пловдив.
 
В категорията „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“ допустими участници са всички категоризирани заведения за хранене и развлечение на територията на град Пловдив към 31.12.2017 г. Необходима информация и документация за подаване на кандидатура в тази категория:
•           Копие на удостоверението за категоризация;
•           Информация за реализирани събития в обекта за 2017 г., включително участие като локация в събития, част от културния календар на Община Пловдив за 2017 г.;
•           Информация за профил на обекта в социалните мрежи FACEBOOK /INSTAGRAM/ TWITTER с конкретно посочване на страниците;
•           Информация за профил на обекта в глобалната туристическа платформа TRIPADVISOR.
 
Номинираща организация е Консултативният съвет по въпросите на туризма към Община Пловдив. Същият на свое заседание от 30.03.2018 г. определи експертна комисия в състав от 7 членове, която ще обработва данните и  ще определи до 3 номинации в категориите: „Най-оригинален нов туристически продукт в Пловдив за 2017 г.“,  „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив за 2017 г.“, както и за всяка от трите категории „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“.
 
След обработка на предоставените статистически данни комисията ще излъчи и тримата победители за всяка от трите категории „Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“
 
Номинациите ще бъдат обявени в електронните  медии и ще подлежат на онлайн гласуване от страна на гражданите, които със своя вот ще определят финалните победители.
 
Наградите и тази година ще се връчат на официална тържествена церемония, която ще се състои в края на месец юни в Малката базилика. Освен плакети, победителите в съответните категориите ще получат и рекламен пакет, включващ: отличаване на победителите от всяка категория като „НАЙ-ДОБЪР В ПЛОВДИВ ЗА 2017 г.“ в официалния туристически портал на Пловдив http://www.visitplovdiv.com, рекламно каре в туристическата карта на Пловдив и рекламна публикация в онлайн-комуникационните канали и медийните партньори на община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“. Предвидени са и 3 специални награди за участниците в онлайн гласуването, имената на които ще бъдат обявени чрез томбола по време на церемонията.
 
Подробна информация за провеждането на конкурса можете да намерите на сайта http://www.visitplovdiv.com,  както и на фейсбук страницата на събитието https://www.facebook.com/ Втори годишни награди в туризма на община Пловдив.