река Чая може да прелее на няколко места край село Катуница
река Чая може да прелее на няколко места край село Катуница / Дарик Пловдив
Областният управител обяви частично бедствено положение за Садово, Катуница и Ягодово
Областният управител Здравко Димитров свиква постоянната комисия за защита на населението от бедствия и аварии, заради скъсаните диги на река Чая. Това съобщи самият той тази сутрин. Заради опасността от наводнение губернаторът обяви и частично бедствено положение за община Садово и селата Катуница и Ягодово.

Междуведомствената комисия е направила оглед на място и е преценила, че има опасност за населението при повишаване на нивото на реката при снеготопенето. „Мерките са превантивни и засягат участъци в общините Садово и „Родопи“, коментира областният управител. Освен това има опасност реката да залее част от път Е80 и земеделските земи в района. Очаква се бедственото положение да остане за срок от седмица.

Както Дарик радио вече съобщи 4 са критичните зони, от които река Чая може да прелее. Кметът на село Катуница Красимир Юруков е писал множество писма до отговорните институции, но оттам му отговарят, че средства за момента няма.

От „Напоителни системи“ заявиха, че до дни започват дейностите по укрепването на компрометираните участъци по дигите на река Чая. Земеделските производители от региона още помнят 2005-а година, когато реката опустоши цялата им реколта. Те се притесняват, че ситуацията може да се повтори.