Шеф-надзорникът на ПОАП: Поликлиниките могат да станат частни до края на годината
Шеф-надзорникът на ПОАП: Поликлиниките могат да станат частни до края на годината / netinfo
В договорите на купувачите на поликлиниките ще бъдат заложени механизми за запазване на медицинските дейности в пълен обем и за наемите за кабинети на джипита единствено с инфлационния индекс. Това заяви в студиото на Дарик новият председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация Тодор Кръстев.

Според него продажбите могат да бъдат факт и до края на годината, макар че тепърва предстои изготвянето на правните и икономическите анализи. Досега всички представители на политическите сили и на общинската администрация твърдяха, че приватизацията едва ли ще се случи до края на 2009-а. Той бе категоричен, че решението за отваряне на процедурите и за това кои поликлиники да се раздържавяват, е взето на заседание на Политическия консултативен съвет на коалицията миналия понеделник, в което са участвали представители на ВМРО, БСП. Атака, и изрази учудване от публично заявената от Атака позиция да не се бърза с продажбите.

Пловдивската общинска агенцията за приватизация /ПОАП/ ще продава сградния фонд, макар че в списъка, който ще бъде внесен за одобрение на сесията на 12 февруари, 6-те ДКЦ-та са посочени като търговски дружества със 100% общинско участие. Причината е, че с наименованията на центровете се индивидуализира собствеността, която ще се продава, обясни Кръстев. Тепърва ще се преценява дали и как ще се процедира с апаратурата и останалото медицинско оборудване, тъй като според суровата информация, с която разполагат надзорниците, част от тях са закупени и с вноски от медиците.

Бих разбрал истерията около тази приватизация, ако тепърва се раздържавяваше дейността, но тя от години е 100% частна, каза Кръстев. Той бе готов да се обзаложи, че никой бъдещ собственик на поликлинична сграда няма да свие медицинските дейности в нея, защото здравният бизнес е по-печеливш от хотелиерството или отдаването на офиси.

Това е мит, работим в условията на дефицит в здравеопазването, реагираха джипита с кабинети на територията на ДКЦ-2 до ресторант „Стадиона”. Втори ден те събират подписка с искане да се даде възможност на медиците да участват в приватизацията, като купят част от сградите като обособени части. Протестна декларация готвят и общопрактикуващи лекари от ДКЦ-5.