/ БГНЕС
С обичай от времето на траките - „Среде лято” ще посрещнат своя празник в смолянското село Мугла. Родопското село празнува днес среща-събор, на който ще бъде пресъздаден и  ритуалът за „пеене на китки”.

„Среде лято” е обичай от времето на траките, съхранен в Мугла, обясняват от местното читалище.

Гайдарско надсвирване събира хиляди край Гела

Менци с натопени във вода китки са основният символ на празника. Всяко семейство прави букетчета с цветя вечерта преди напяването и ги оставя в менците с вода през нощта „на месечина” под открито небе. На сутринта се гледа дали китките са останали свежи, ако има увехнало цвете е лош знак за болест или неприятност в дома. Това обясняват местни жители, стриктно спазващи обреда от поколения.

„Пеенето на китки” се очаква да започне днес преди обяд. Менците ще бъдат наречени за здраве  и берекет под звуците на родопски мелодии и песни.

Символиката на „Среде лято” е свързана с приветстване на слънцето и изпращане на лятото, защото в началото на август жителите на високопланинското село вече започват приготовленията си за зимата. По традиция за празника се събират местните родове и селото се пълни с хора.