РЗИ: От началото на април кърлежите плъзват
РЗИ: От началото на април кърлежите плъзват / Thinkctock/Guliver photos
д-р Моника Троянчева пред Дарик
85591
д-р Моника Троянчева пред Дарик
  • д-р Моника Троянчева пред Дарик

През тази година случаите на ухапани от кърлежи не спряха дори през зимните месеци, но очакваме от началото на следващия месец броят им рязко да се увеличи. Това заяви в ефира на Дарик директорът на Дирекция "Надзор над заразните болести" към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Моника Троянчева.

Тя отбеляза, че кърлежите пренасят много и опасни болести и при евентуално ухапване задължително трябва да потърсим лекарска помощ, като посъветва да се избягва преминаването през неокосени и обработени площи.

Д-р Троянчева напомни, че в Регионалната здравна инспекция има специализиран кабинет, където всеки, който има съмнение, че е ухапан от кърлеж, може да потърси лекарска помощ и то безплатно и без направление от личен лекар.

Тя обобщи, че епидемичната обстановка в Пловдив и областта е спокойна, що се отнася до случайите на грип, остри респираторни заболявания и чревни инфекции. От РЗИ констатират ръст на случаите на варицела – от 80 на 120 са изминалата седмица, но д-р Троянчева обясни, че тези стойности са в рамките на нормалните за това време на годината.

Тя отбеляза, че през последните месеци има увеличение на сигналите, подадени от граждани за въшки в учебните заведения.

В момента няма нормативна наредба, по която да работим в тази насока, но въпреки това издадохме предписание, което разпространихме в училищата в областта“, обясни здравният специалист.

Д-р Троянчева напомни, че със затоплянето на времето се увеличава рискът от инфекции и затова тя препоръча поддържането на добра хигиена и задължителното измиване на ръцете преди хранене.