коне с каруци
коне с каруци / netinfo
Надбягвания с каруци организира днес Община Пазарджик в един от кварталите с преобладаващо ромско население – „Ябълките“. Поводът е предстоящият Международен ден на ромите – 8 април.

В програмата за днес е предвидено състезание на всякакви превозни средства, теглени от животинска тяга, и се очаква то да бъде атрактивно. Не по-малко интересни са и другите събития за деня. В 10.00 часа започва конкурс за най-красив кон. От 10,20 до 12,30 впрегатни животни ще мерят сили в теглене на малка гара, а от 13,00 до 15,30 часа – на голяма гара.

През целия ден се очаква да продължи състезанието за най-продължителен полет на гълъб. Регионът си има своя уникална порода – Пазарджишки високолетци, притежаващи изключителни качества за тази дисциплина. Регистрираният рекорд на най-добрите птици е над 11 часа.

Тази година Денят на ромите съвпада с Лазаровден. На самия 8 април от 13.00 часа на площад “К. Величков” (Тортата) концерт ще изнесат възпитаниците на детска градина „Върбица”, училище „Г.С.Раковски” и училище „Св.Св.Кирил и Методий”.