Родопският дом от началото на ХХ в. представя музеят в Смолян
Родопският дом от началото на ХХ в. представя музеят в Смолян / netinfo

Над 100 експоната от традиционния родопски бит са подредени в изложбата “Родопски дом”, която се открива тази вечер в Регионалния исторически музей в Смолян. Посетителите ще могат да надникнат в традиционния родопски дом  от началото на ХХ век и да се запознаят с килимите, чергите, халищата, вещите от дърво, желязо и мед. Предметите са автентични и голяма част от тях се показват за първи път. Някои от   експонати са от фонда на музея, а други се предоставени от потомците на едни от най-известните и богати фамилии в региона. 

 

Дом в Родопите” е проект – предизвикателство заради факта, че в него участват различни фамилии, чийто интерес е провокиран от музейния приятелски кръг. Предоставените от тях вещи - съкровени семейни реликви, без изключение са уникални. Тези предмети изразяват неповторимия дух на живия дом и вълнуват със споделените спомени, лични съдби и фамилни истории, коментират уредниците от историческия музей.

 

Инициативата се подкрепя от Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа в рамките на проект „Гражданско образование в сферата на културата” и след Смолян тя ще бъде показана в Пловдив, Стара Загора и Русе.