Рисковете за инвеститорите в региона и усвояването на европарите обсъждат на форум Марица
Рисковете за инвеститорите в региона и усвояването на европарите обсъждат на форум Марица / netinfo

“Обединяване на ресурсите за развитие на регионите” е основната тема на Международния инвестиционен форум “Марица”, който стартира днес в Пловдивския панаир. В двудневния форум, който бе открит от областния управител Тодор Петков, участват над 360 делегати от бизнеса, държавната и местната администрации, неправителствени организации и 30 чуждестранни гости от Турция и Гърция.

Рисковете за бизнеса в район Южен Централен ще бъдат представени в мащабно маркетингово проучване на френска компания, чиито резултати ще бъдат огласени по време на инвестиционния форум. Програмата на инвестиционния форум включва 12 сесии, фокусирани върху транспортната и логистична инфраструктура, трансграничното сътрудничество при усвояване на еврофондовете, Програмата за развитие на селските райони, тенденциите на пазара на недвижими имоти, инвестициите в опазване на околната среда. Акцент ще бъде и проблемът с недостигът на работна ръка на пазара на труда.

Управителят за България на Световната банка Флориан Фихтл ще вземе участие в дискусията за пазара на труда и недостига на квалифицирана работна ръка.

Моделът на пловдивските издания на Международния икономически форум ще бъде пренесен по искане на Министерството на икономиката и в Северозападна България, за да се даде тласък на икономиката и там, каза председателят на Български икономически форум Георги Табаков. Той съобщи, че първото издание на форум "Дунав" ще се проведе на 10 и 11 юни във Враца, а в следващите години доманини на ротационен принцип ще бъдат Видин, Плевен, Ловеч и Монтана.

Интервю на Митко Лишев и Мария Троева с Георги Табаков чуйте в прикачения звуков файл