Пламен Темелков пред съда
Пламен Темелков пред съда / netinfo
Окръжният съд в Пазарджик решава днес дали да бъдат екстрадирани в Испания кметът на септемврийското село Семчиново Пламен Темелков и още шестима души, задържани заедно с него в началото на този месец по европейска заповед за арест.  Делата им ще бъдат гледани поотделно.

Седмината са обвинени в участие в организирана престъпна група за трафик на бели роби за Испания, Германия и Швейцария. Мащабно международно разследване разкрива, че в бандата са участвали 69 души, а Темелков е сочен за един от лидерите. До момента са установени 51 жертви. Една от тях е успяла да алармира властите в Испания и така е разбита престъпната схема.

Повечето жени са българки и ромки с нисък социален статус. Попаднали в чуждите страни, те били принуждавани със заплахи да проституират, да крадат кредитни карти и ценности, които после били продавани. При отказ момичетата били бити, а семействата им в България – заплашвани. Обираните били упоявани с наркотични вещества до безпомощно състояние.
Разследването е започнало през 2014 г. в Испания, а на следващата – и в България. На финала са задържани 26 заподозрени, сред които и седмината наши граждани. Извършени са обиски на 36 адреса.

По време на предишните заседания Темелков и смятаните за негови съучастници приеха доброволно да бъдат предадени на Испания. Експулсирането обаче бе отложено, след като съдът поиска от испанска страна гаранции, че след приключване на съдебните процеси седмината ще бъдат върнати в родината за сметка на Испания, за да изтърпят тук наказанията си. Решението за екстрадиране бе отложено до получаване на отговор на искането.