вино и гурме
вино и гурме / netinfo
вино и гурме
93495
вино и гурме
  • вино и гурме
36 участници се включват в третото издание на Дефиле „Вино и гурме“, съобщи организаторът и председател на Съвета по туризъм в Пловдив Любозар Фратев. От тях 19 са винарските изби, 8 са ресторантите със съответните шеф-готвачи, 4 са производителите на храни. Участват и 4 други обекта в Стария град, както и 1 туроператор.

Официалното откриване на фестивала е в събота, 6-ти май, от 12.00 часа в подножието на Стария град – на ул. „Съборна“, с участието на Духовия оркестър на Пловдив. Специално за именниците от 13.00 часа на Лапидариума ще се извие традиционното Гергьовско хоро. Форумът ще продължи и на 7 май.

И в двата дни дегустациите на вино и храна стартират в 12.00 часа и продължават до 20.00 часа. Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Кулинарните изкушения се предлагат на цени между 1 и 5 лв.

Третото издание на най-масовото събитие за винен и гурме туризъм в страната се провежда традиционно през първия уикенд на месец май в Пловдив. И тази година организаторите са подготвили поредица от дегустации на водещи български винопроизводители в съчетания с висша кулинария, съпроводени с лекции и богата културна програма.

Посетителите на събитието ще могат да се насладят на рекорден брой комбинации на вино и гурме – над 300 вида от кулинарните изкушения в съчетание с над 50 вида вина на водещи винопроизводители от цялата страна. 

Съветът по туризъм в Пловдив и Община Пловдив организират Дефиле „Вино и гурме“ в сътрудничество с Общински институт „Старинен Пловдив” и Университета по хранителни технологии, професионални гимназии и висши учебни заведения, кетъринг-фирми и всички участници във винения бизнес, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града. 

Чуйте и от приложеното аудио.