Първата Монтесори училищна паралелка в Пловдив отваря врати през есента
Първата Монтесори училищна паралелка в Пловдив отваря врати през есента / netinfo
Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ е първото общинско училище в Пловдив и страната, което от 15 септември ще въведе обучение при децата по методите на Мария Монтесори. Това съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов по време на връчването на дипломите на преподаватели, успешно завършили третия курс по въвеждане на Монтесори педагогика. От началото на новата учебна година на есен паралелка от 26 деца в първи клас ще са тези, с които ще се започне да се работи по метода.

„По този начин осигуряваме по-плавен преход от детска градина към училище. Чиновете са на втори план, ще има адаптирани мебели, ролеви занимания и т.н.“, обясни Стефан Стоянов.

Общо 25 са педагозите, които днес получиха своите свидетелства. Сред тях са и директорът Таня Николова и петима учители от училище „Свети свети Кирил и Методий“.

„Класната стая и средата ще е доста по-различна от тези, които сме свикнали да виждаме, защото няма фронтален метод. Децата ще работят на обособени центрове. Пред стаята всяко дете ще има личен шкаф, където да се съхраняват тежките раници и учебниците. Учениците ще се обучават от 8,30 до 16,30 часа и така ще се избегне вкъщи с родителите да довършват домашните“, заяви Таня Николова и обяви, че преди дни са кандидатствали пред МОН с проект за иновативно училище.

Тя съобщи още, че предвиждат така нареченото „опитно поле“ за изнасяне навън на предмета по „Предприемачество“, а по-късно и по „Околен свят“. Ще се направи и природоисторически кабинет, където експонатите ще бъдат подредени от децата. В него ще се преподава по „Човек и общество“ и „Човек и природа“.

Като резултат от водената през последните две години политика на Община Пловдив до момента има над 70 педагози от 6 общински детски градини и над 600 деца, които ежедневно се обучават по метода на Мария Монтесори.

„Въвеждането на Монтесори педагогиката ни позволи да променим и подобрим образователната система при подрастващите и да я направим по-гъвкава“, уточни заместник-кметът  Стефан Стоянов.

Той подчерта, че приемът за този първи клас, където се въвежда Монтесори педагогика няма да се различава по нищо и ще бъде на равни начала и в съответствие с общите правила посредством електронно класиране.

Учители от училище „Антим I“ също са заявили желание да се запишат в следващия четвърти курс по Монтесори.

За първи път третият курс по Монтесори педагогика, който проведе Община Пловдив в партньорство с Нов български университет, бе отворен и за преподаватели извън общинската образователна система.

До момента детските градини, в които се прилага метода на Монтесори са: ДГ „Мирослава“, ДГ „Майчина грижа“, ДГ „Буратино“, ДГ „Мир“, ДГ „Велимира“ и ДГ „Марица“.