/ DarikNews
Районна прокуратура-Пловдив се самосезира и разпореди проверка за наличието на пластмасови и други опасни отпадъци във водите на река Марица, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура под тепетата. Тя ще засегне района на град Стамболийски, като срокът за приключването й е 20 дни. 

Басейнова дирекция-Пловдив: Това е най-тежкото замърсяване на Марица от десетилетия

Проверката се извършва по реда на надзора за законност и ще установи дали има замърсяване на водите на река Марица, от което са настъпили вреди за околната среда. Тя е възложена на Басейнова дирекция - „Източнобеломорски район“ и на служителите на РУ на МВР-Стамболийски. 

Управителят на фирмата, замърсила Марица, с парична гаранция от 20 000 лв.


По разпореждане на прокуратурата ще бъде изискана документация - констативни протоколи, ще бъдат снети обяснения от управители на фирми, които се занимават с преработка на пластмасови изделия и др.    

16 пъти е превишена нормата за неразтворени вещества в река Марица (ВИДЕО)

Поводът за проверката е сигнал за замърсяване на водите на реката от местната фирма "Полипласт Мараджиев", чиито отпадни води се вливали в Марица. Сигналът бе подаден до областния управител на Пловдив Дани Каназирева, в присъствието на журналисти от пловдивски медии, от общинския съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев по време на пресконференцията вчера, на която бяха оповестени резултатите от работата на институциите по за случая с отравянето на тонове риба в реката. 

Атанас Мавродиев - общински съветник в Стамболийски
DarikNews

Сигнал за мъртва риба край Пловдив вдигна на крак полицията и РИОСВ

Мавродиев поиска съдействието на Каназирева и обяви, че е подал жалба до нея, Басейнова дирекция, РИОСВ и ДАНС за това, че "Полипласт Мараджиев" зауства директно отпадните и фекалните води от фабриката във водите на река Марица, без разрешение.

Отпадъци от пластмаса вероятно са отровили рибата в река Марица


Съветникът обясни, че веднага след замърсяването на Марица, той и гражданите от региона също са проверили реката и са се натъкнали на това нарушение. Това е неправомерно, заяви Мавродиев и допълни, че освен всичко друго, фабриката имала и 6 сонди. 

Каназирева: Открито е наличие на пестициди към Пазарджик

Сигналът бе приет от Каназирева и шефката на Басейнова дирекция инж. Цветелина Кънева, които обещаха да извършат проверка.  Според данните от Търговския регистър, фирма "Полипласт Мараджиев" ООД е собственост на съпругата и сина на кмета на Стамболийски Георги Мараджиев - Росица и Рангел Мараджиеви.

Те са съдружници и съуправители във фирмата. Освен кмет на Стамболийски, Мараджиев е и областен координатор на ГЕРБ.