/ Областна администрация - Пловдив
Повторни проби от водата в река Марица са взети днес от експерти, съобщиха от Областна администрация - Пловдив. Предстои да бъде изследвана и мъртвата риба в специализирана лаборатория в София, но резултатите ще  бъдат готови през идната седмица. Специалисти от Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури са направили оглед на реката в целия пловдивски регион - от Пазарджик до Първомай, като друга мъртва риба не е открита. 

Сигнал за мъртва риба край Пловдив вдигна на крак полицията и РИОСВ

Припомняме, че вчера бяха подадени няколко сигнала за умряла риба във водите на реката в района на общините "Родопи" и Стамболийски в област Пловдив, както и в Пазарджишко. Оказа се, че замърсяването е тръгнало от пазарджишко предприятие за преработка на пластмаса, чиято производствена база се намира на река Пишманка - приток на Марица. 

Междувременно днес областният управител на Пловдив Дани Каназирева обясни, че все още не може да се каже категорично какво е причинило замърсяването на река Марица. „Бързите тестове от вчера показаха, че във водите на река Марица в района на Стамболийски и Цалапица няма наличие на цианид. Открито е наличие на пестициди към Пазарджик, но не е ясно още какъв вид са и в какво количество“, уточни Каназирева.
 
Сигнал за мъртва риба край Пловдив вдигна на крак полицията и РИОСВ

Тя съобщи, че няма риск за качеството на питейната вода в Пловдив и добави, че от вчера всички институции, включително и ВиК, са в непрекъснат контакт по между си и се извършват проверки. 

"Взети са всички необходими мерки, включително и превантивни. Ограничено е водовземането от двете помпени станции „Юг“ и „Север“. Непрекъснато се вземат проби. Категорично няма опасност за питейната вода, няма място за притеснения", заяви Каназирева.

Отпадъци от пластмаса вероятно са отровили рибата в река Марица

Тя отново призова хората да преустановят улова на риба по поречието на река Марица и да бъде ограничен  достъпът до водата на домашни животни, докато се изясни естеството на замърсяване на реката и всички проби са в норма.
 
„Безспорен факт е нарушението от вчера, което е със сериозни последици. Нека досъдебното производство и компетентните органи да  установят със сигурност източника на замърсяването и да обявят нарушителя. Институциите работят денонощно“, каза още областният управител на Пловдив. 

Нов сигнал за мъртва риба, този път в река Чая след Бачково

Междувременно днес стана ясно, че мъртва риба е открита и в река Чая в близост до Третия тунел след Бачково по посока Смолян, както и в района на Юговското ханче. Екоексперти са били на място, взети са проби от водата и се очакват резултатите.