/ ThinkStock/Getty Images
Управителят на "Екоинвест" ЕООД Орлин Тасев е с наложена мярка "парична гаранция" от 20 000 лева, а срещу него са повдигнати и две обвинения по Наказателния кодекс.

16 пъти е превишена нормата за неразтворени вещества в река Марица (ВИДЕО)

Предприятието допусна залпово замърсяване на водите на р. Марица и причини измиране на голямо количество риба. Това съобщи окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов на съвместна пресконференция с директорите на РИОСВ и ОД на МВР в Пазарджик - Костадин Гешев и ст. комисар Ивайло Тишев.

Обвиненията срещу Тасев са за допуснато замърсяване на води и нерегламентирано управление на опасни отпадъци, като и по двете наказанието е до 5 години "лишаване от свобода" и санкция между 5 и 30 хиляди лева, посочи Малинов. Той добави, че по образуваното досъдебно производство са разпитани 25 свидетели, а работата по изясняване на случая продължава.

Каназирева: Открито е наличие на пестициди към Пазарджик

Директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев съобщи, че предстои на предприятието да бъдат издадени две наказателни постановления за нарушаване на екологичното законодателство.

И по двете максималният размер на имуществената санкция достига до 50 хиляди лева, като най-вероятно ще бъде наложен именно такъв, обясни Гешев. Също така предстои да се установи дали замърсяването е единствената причина за измирането на толкова голямо количество риба. Това ще стане след като излязат резултатите от пробите от иззетите екземпляри, посочи още Костадин Гешев.

Сигнал за мъртва риба край Пловдив вдигна на крак полицията и РИОСВ

По думите му, към момента анализът на водните проби от р. Марица не показва завишение на елементи, които да представляват опасност за живота и здравето на хората. Той припомни, че работата на предприятието в момента е спряна, но след като бъде пуснато в експлоатация новоизграденото пречиствателно съоръжение на площадката, ще бъде възобновена и дейността на фирмата, в която работят около 300 души.

Отпадъци от пластмаса вероятно са отровили рибата в река Марица

Директорът на ОД на МВР-Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев от своя страна увери, че действията, организацията и реакцията на всички заинтересовани институции по проблема е била на много високо ниво.
БТА