Тонове риба измряха заради замърсяването на реката
Тонове мъртва риба в река Марица, съобщава NOVA. Кой е виновен за токсично замърсяване на водите в района между Пазарджик и Пловдив?

Каназирева: Открито е наличие на пестициди към Пазарджик

И може ли реката да се възстанови след отровата? Бързите тестове отхвърлиха наличието на цианид. В същото време продължава разследването на прокуратурата.

От Екоминистерството съобщиха, че замърсяването е преустановено. Те за първи път посочиха кой е виновникът, за това вредните вещества да стигна от Пазарджик до Първомай.

Сигнал за мъртва риба край Пловдив вдигна на крак полицията и РИОСВ

Резултатите от взетите водни проби от реката и от двата градски колектора сочат инсталацията за преработка на отпадъци на „Екоинвест” виновна за случилото се. Установено е в пъти над пределно допустимите концентрации на вещества в производствените отпадъчни води на обекта.

Нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти. Екоминистерството е предупредило фирмата да преустанови производствената си дейност. Компанията отрича тя да е източник на замърсяването.

Установихме в събота наличието на много умряла риба на моста на град Стамболийски. Това, на което се натъкнаха всички, беше много умряла риба, която реката влачи. Никой от нас не предполагаше, че в реката има толкова големи риби.

Отпадъци от пластмаса вероятно са отровили рибата в река Марица

Имаше умрели сомове по метър и 20, щуки с хайвер.
Тези трофеи за всеки риболовец вече са мъртви”, заяви природозащитникът Валентин Данаилов. Природозащитниците са благодарни на институциите за реакцията. Те призовават за бързи и незабавни действия за възстановяване на засегнатите популации.

„Ще проверяваме всички тържища и магазини. Всички места, на които е възможно да се продава риба. Там, където се установи, че се продава от умрялата риба, ще бъде иззета. Имал апел към гражданите - да не ядат такава риба.

Прокуратурата с досъдебно производство за мъртвата риба в река Марица (СНИМКИ)

Да не дават и на животните, както и да преустановят водопоя на река Марица”, каза директорът на Агенция по хранитЕ-Пловдив. Очаква се прокуратурата да оповести подробности по случая.
nova.bg