Стопаните искат по-добро подпомагане от държавата
Производители на плодове и зеленчуци от Южна България затвориха с трактори и жива верига пътя Пловдив-Карлово при разклона за село Калояново.

В протеста участваха над 100 представители от Пазарджик, Пловдив, Карнобат, Стара Загора, Кричим. Той е вторият от поредицата срещу политиката на подпомагане в земеделието. 

Нинова: Не се презапасявайте, има достатъчно олио

Според производителите на плодове и зеленчуци политиката на държавата ще доведе до унищожаване на българското производство. Плащанията по схемата за обвързана подкрепа не само са закъснели, но са и с 1/4 по-ниски спрямо 2021 г., докато себестойността на плодовете и зеленчуците се е увеличила с 50 %, коментират протестиращите. Друг проблем е неравномерното, по тяхно мнение, разпределение на средствата за компенсация от коронаеирус в полза на животновъдите. 

Искаме отпуснатите 111 милиона лева за COVID мярката да бъдат разпределени по равно за животновъди, плодове и зеленчуци, розопроизводители, а не 65 на сто за животновъдите и останалата част - за всички други сектори, казаха земеделски стопанин.

Теодора Кръстева, председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция отбеляза, че конкретното искане е разпределението да бъде 50/50 между животновъдство и растениевъдство.

Тя заяви, че не се противопоставят на колегите си от сектора животновъдство, но добави, че всеки, който работи, трябва да получава за насъщния си. "Протестът е мирен, исканията ни са ясни, отворени сме за диалог и искаме да работим", каза Кръстева. 
  
Протестиращите настояват и за компенсации заради повишените цени на горивата, енергоносителите и торовете, а пострадалите от градушките в района на Пловдив миналата година - най-после да си получат обезщетенията.
БТА