/ БГНЕС
Към настоящия момент и в средносрочен план България не е застрашена от продоволствена криза, каза пред депутатите от парламентарната комисия по земеделие министърът на земеделието Иван Иванов.

„Няма заплаха за продоволствената сигурност по отношение на храните от първа необходимост, които се разпространяват в търговската мрежа. Имаме всичко необходимо, на среща с представители на търговските вериги и търговци  бяхме уверени, че има ритмични доставки, търговските обекти са заредени и вътрешнообщностната търговия върви“, каза още той.

Министърът добави, че все пак не може да се прогнозира какво ще се случи след 2-3 месеца.

Отпускат общо 1 млрд. и 100 млн. лева за резерва на зърно и фуражи (ВИДЕО)


„Колегите от страните членки на ЕС също се притесняват, защото основните доставчици на суровини, на зърнени храни, на торове са Русия и Украйна, но засега у нас няма такъв проблем и криза“, коментира Иванов.

За съжаление през последните два дни има сериозно притеснение заради изчезването на олиото от магазините и рязкото покачване на цената му, което има чисто спекулативен характер, каза земеделският министър пред депутатите.

"По наши сметки на територията на страната има около 1,5 млн. тона слънчоглед, който не се продава с идеята да се изнесе, защото в съседни наши държави цената е много по-висока. В същото време той може да бъде продаден на нашите маслопреработватели", коментира той.

Министър Иванов: България разполага със запаси от зърно за следващите две години

Министър Иванов каза, че има налично олио в складовете и започват проверки на Комисията за защита на конкуренцията, на Комисията за защита на потребителите, на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, защото всичко, което се случва, по думите му е със спекулативен характер и цели създаване на хаос на пазара, а някой иска да осъществи бързи печалби.

Земеделският министър информира депутатите за днешното решение на Министерския съвет да трансферира към бюджета на земеделското министерство на 1 млрд. и 100 млн. лева за изкупуване на определени категории зърнени продукти, които да осигурят продоволствената сигурност на страната ни за следващите 13 месеца, до реколта 2023 г. Тези количества са били изчислени от експертите на министерството и обсъдени с търговците на зърно в няколко последователни дни, посочи Иванов. Той каза, че интервенцията ще бъде чрез Софийската стокова борса през следващите дни на пазарен принцип.

Заседанието на комисията по земеделие беше засекретено и изслушването на министър Иванов продължи в друга зала без видеоизлъчване и без присъствието на гостите от различните браншови организации. В рамките на несекретната информация те зададоха въпроси към министър Иванов.  

От бранша на птицевъдите изразиха безпокойство за фуражния баланс, а министър Иванов ги успокои, че той е осигурен, а количествата, които бъдат закупени от царевица и фуражно зърно, ще бъда продадени на преференциални цени на птицевъдите и другите животновъди.  "Фураж за животните ще има, но пари няма да се дават "на калпак", каза още министърът.

От  сектор "Животновъдство" поискаха увеличение на бюджета с 200 млн. лева и заявиха, че „няма сектор, който да е в по-окаяно състояние, подценяван от години". Те отправиха апел към народните представители за спешна намеса и отпускане на помощ и държавна интервенция за изкупуване на млякото, така както се изкупува зърното. Ако не, държавата да субсидира производството, което е изправено пред пълен колапс.
БТА