Има огромни количества олио в България. Имаме слънчогледово олио за производството на олио за 4 години и половина години напред. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг пред медии.

В резултат на събитията в последните дни се създаде паника и хората отидоха да се презапасяват с олио. Тя призова да не се прави това, защото повишеното търсене води до по-висока цена. Нинова увери, че олиото няма да свърши у нас.

Вторият открит въпрос, обаче, е спекулата и мерките, които държавата може да предприеме. Нинова обясни, че производствената цена на олиото е около 2 лева, по данни на производители. "В някои магазина обаче стига до 5-6 лева. Освен паниката, има и друг причина. Вчера Комисията за защита на потребителите направи проверки в 200 века. Установихме, че в България има около 100 различни артикула на олио", посочи тя.

"В един магазин олиото е доставено за 2,97 лева (произведено за 2 лева), а се продава на рафтовете за 5,99 лв. Разликата е 3 лева и две стотинки. Тоест 100% над доставната цена, а не на производител, 100% и малко отгоре слага търговецът", даде пример тя. И продължи: "Доставна цена с ДДС - 3,21 лв. Продава се за 6,49 - отново над 3 лева надценка", даде друг пример тя.

Нинова: 5 лв. за литър олио е спекула, започват проверки за картел и монопол (ВИДЕО)

"Резултатът показва - има суровина, има много произведено олио. Къде е разликата? Търговецът товари цената. И с паниката и свръхтърсенето се дадоха поводи за още спекулации", каза Нинова.

Икономическият министър посочи, че всичко това отива в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), след като имат конкретни данни от оторизиран орган в лицето на Комисията за защита на потребителя.

Иван Иванов: България не е застрашена от продоволствена криза

Тя се обърна към спекулиращите и обяви, че цялата държавната мощ ще бъде изправена срещу тях. Първо ще се изчака становището и на КЗК какви са санкциите. В Комисията за защита на потребителите може да се налагат глоби.

"Установява се и невярна информация. На брошурите за магазините се пише една цена, а на рафтовете други. Това също ще бъде санкционирано с глоба", коментира министърът.

"Има информация, че има задържане на олиото и по складовете, за да може да скочат още цените и да се натрупат свръхпечалби за няколко дни", заяви Нинова.

Нинова уточни, че няма проблем с доставките на петрол и газ у нас.

Депутат от ПП с остри критики към земеделския министър за назначенията в горските стопанства


Нинова коментира и критиките на депутата от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев по отношение на назначенията на земеделския министър Иван Иванов в горските стопанства. Тя обяви, че това е сериозно и ще се направят проверки и ще се види дали не стоят, по думите ѝ, фирми, които са били "ощетени вследствие на спирането на горската мафия". Нинова допусна, че може да има и личен елемент от страна на Дунчев, който е бил кандидат за земеделски министър в рамките на коалиционните преговори при съставянето на правителство.