/ Dariknews.bg

Пълна промяна претърпя пространството между булевардите „Марица“ - Юг и „Княгиня Мария Луиза". Зоната е почти напълно обновена, а ремонтът е към финала. Проектът е по ОП „Региони растеж“ и това е най-голямата промяна на района за последните 40 години. Това стана ясно по време на инспекцията на мястото на кмета на Пловдив Иван Тотев.

Разкрасяват Пловдив с над 3 млн. летни цветя

"За последната една година видимо се промени зоната около река Марица - премахнахме паважа на уличното платно. Сега има място, където децата могат да играят на специално изградена детска площадка, майките да почиват, има зона зафитнес на открито, стени за катерене, сцена за мероприятия и библиотека. Множество пейки, както и седалки по стената на река Марица също допринасят за по-пълна почивка на хората, които се разхождат.

Избрахме зона за въздействие, в която бяха създадени много публични проекти и изисквахме мерки, които да доведат хората до брега на реката за разходка и почивка. Това пространство може да се конкурира с Лаута и други паркове в града. Идеята е пространството да се използва за различни събития и хората да харесат този начин за почивка.

Пловдив в Toп 10 на европейските градове на бъдещето

Решихме и някои от проблемите с подпорната стена на реката, която беше пропукана на места и 500 метра от нея бяха обновени. Така доближихме града и хората до реката", заяви градоначалникът.

По думите му, все още има места, които не попадат в обхвата на проекта, затова заедно с районната администрация Община Пловдив ще облагороди и тези места, като продължението на улица „Мортагон“ например.

Подобен подход местната управа търси и да реализира по повод булевард „Марица“ - север.