ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Интриги скандализират пансион за хора с увреждания, има сигнали за мародерство с покойници
ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Интриги скандализират пансион за хора с увреждания, има сигнали за мародерство с покойници / sxc.hu
ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Интриги скандализират пансион за хора с увреждания, има сигнали за мародерство с покойници
49006
ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Интриги скандализират пансион за хора с увреждания, има сигнали за мародерство с покойници
  • ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Интриги скандализират пансион за хора с увреждания, има сигнали за мародерство с покойници

Настанени в Дома за хора с физически увреждания „Хаджи Гьока Павлов" сигнализираха в редакцията на Дарик за системен тормоз от страна на директора и останалата част от персонала - злоупотреби със служебното положение, мародерство, обиди и лошо медицинско обслужване. Репортерска проверка установи, че условията в дома са съобразени с потребностите на домуващите и настанениете нямат претенции. Изключение правят двама от настанените в институцията, потърсили Дарик - Ивайло Филипов и Георги Ричев. Според директора Николай Стоянов и двамата са с психически разстройства и са съответно "наркоман" и "алкохолик".

По думите на Стоянов основен генератор на напрежение в Дома за хора с увреждания е стар конфликт между лекаря в институцията д-р Ваня Фенерджиева и дъщерята на една от починалите в дома жени - преподавателката по физика и химия Лиляна Здравчева. Според източници на Дарик, пожелали анонимност, Здравчева е платила 600 лв. на Ивайло Филипов, за да подава до медиите сигнали за нередности в пансиона.

Д-р Фенерджиева е изпращала няколко жалби до полицията и прокуратурата за заплахите, които са отправени чрез sms-ите и писмата, адресирани до нея. Тя призна, че е много притеснена и живее под постоянен стрес, защото не знае какво може да последва след публикуването или излъчването на поредния репортаж по случая. От своя страна Здравчева е подавала стотици жалби и искове до община Пловдив, Областна управа, Здравната каса, Агенцията за социално подпомагане, КТ "Подкрепа", РЦЗ, Министерството на труда и социалните грижи и други инстанции. Те са назначавали проверки в дома, но досега нарушения не са открити.

Дали слуховете и сигналите за нередности и злоупотреби в Дома за хора с физически увреждания са преувеличени, ще покажат проверките на компетентните органи. Дарик получи уверение от кмета Иван Тотев, че ще сезира социалното министерство за по-мащабна инспекция.

Чуйте целия репортаж от прикачения звуков файл.

След излъчване на предаването Лиляна Здравчева се свърза с нас чрез редакционния ни телефон. Тя заяви, че разполага с документи за нередности в Дома за хора с увреждания. По думите й директорът и лекарката трябва да бъдат дадени на прокурор.

Очаквайте продължение.