ПРЕДАЙ НАТАТЪК: До 20 малчугани  ще поеме новият Център за деца с аутизъм
ПРЕДАЙ НАТАТЪК: До 20 малчугани ще поеме новият Център за деца с аутизъм / sxc.hu
ПРЕДАЙ НАТАТЪК: До 20 деца ще се помещават в Център за деца с аутизъм
45545
ПРЕДАЙ НАТАТЪК: До 20 деца ще се помещават в Център за деца с аутизъм
  • ПРЕДАЙ НАТАТЪК: До 20 деца ще се помещават в Център за деца с аутизъм

Между 17 и 20 деца ще могат да се помещават едновременно в Центъра за деца с аутизъм в Пловдив, съобщи в ефира на Дарик клиничният психолог Златомира Костова. Центърът се намира в 6-то ДКЦ и в момента Фондация "I Can Too" набира средства за ремонтирането му. Костова уточни, че основно ще се набляга на груповата работа с децата. Те ще работят в ателиета, а сред тях ще има специалист. В зависимост от индивидуалните им възможности и етап на развитие, той ще откликва на всяко едно от децата, уточни психологът.

В центъра ще работят основно девет специалисти, но ще има и други, които ще бъдат на разположение на родителите. По думите на Златомира Костова трябва да се работи в посока по-ранно диагностициране на състоянието аутизъм.

Всички инициативи на "I Can Too" са били насочени за събиране на средства за центъра, каза координаторът Десислава Енева. Тя припомни, че в Пловдив миналата седмица беше благотворителния концерт на Рут Колева, а утре в София по повод инициативата ще има концерт на D2.

Над 6 хиляди са децата с аутизъм в Пловдив по данни на Държавната агенция за закрила на детето. До момента в града има само един център за работа с тях, който се помещава в гараж. Той може да поеме едва 13 деца и то в продължение на целия ден, а не едновременно, както се предвижда в новия проект.

Чуйте и от прикачения звуков файл.