Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Естественият изход е оставка, каза президентът по адрес на кабинета
Две групи се събраха да посрещнат президента Румен Радев в Пловдив - едните започнаха да викат "оставка", а другите го поздравяваха. С плакати за оставка и импийчмънт противници на президента призоваха Радев да си ходи и скандираха "червени боклуци" и "анархисти" по адрес на протестиращите срещу кабинета. Симпатизанти на Радев пък влязоха в диалог с тях, като опонираха на поддръжниците на кабинета, че асфалтът не се яде. 

Марешки поиска оставката на президента, нарече го "фигуранта на републиката"


Държавният глава е в Пловдив, където беше на посещение в градската художествена галерия. Там той се срещна със студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“.
 

Малка група от хора скандираха "оставка" за Радев



"Естественият изход е оставка", коментира президентът намерението на управляващите да изкарат мандата и да правят ремонт на кабинета.

"Това е прегрупиране, късно е за това - нито познавам този Шиши, нито Доган, нито Божков, друг е раздавал обществените поръчки за милиони". Репликата му бе по повод обвинението на премиера от сутринта, че друг е редил кабинетите на президента.

Обрат: Ремонт на кабинета след вота на недоверие

Попитан какво ще каже на протестиращите в Пловдив, Румен Радев заяви: "Да продължават. Това е единственият начин да си върнем държавата, достойнството, че не може безнаказано да ни лъжат, да ни крадат и манипулират". В коментар на решението на управляващите, че продължават до края на мандата, Радев беше категоричен: "Това изобщо не зависи от тях, процесът е тръгнал, искат не искат".

По думите му протестите не са социални, а морални. "Има народи без правителства, но няма правителство без народ. Естественият изход е оставка – никакви прегрупирания вътре в кабинета не мога да спрат тази оставка", категоричен бе той.

И допълни: "Докато чекмеджетата са пълни с пари и пистолети и се пушат пури по късни доби, никакви прегрупирания няма да помогнат". Т

"На протестиращите казвам да продължават. Това е единственият начин да си върнем държавата. Ние трябва да живеем със самочувствието на европейци, на достойни граждани на ЕС. Това е единственият начин да си върнем държавата, достойнството, че не може безнаказано да ни лъжат, да ни крадат, да ни манипулират", каза той. Радев подчерта, че нежеланието да подадат оставка управляващите "изобщо не зависи от тях", защото "процесът е тръгнал, искат не искат". На въпроса дали има готовност да сформира служебен кабинет, президентат каза: "Аз съм готов с всичко"