/ БГНЕС
Веселин Марешки прочете остра декларация от парламентарната трибуна срещу президента Румен Радев, нарече го "фигуранта на републиката" и поиска оставката му. Повод за реакцията от лидера на "Воля" станаха думите на държавния глава, че "преходът е започнал с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта".

Според Марешки така Радев нарича "мутри" всички протестиращи в началото на 90-те, които са свалили тоталитарния режим, защото тогава е започнал преходът. Заради това и Марешки иска държавният глава да се извини на хората.

Марешки: Ако излязат още СРС-та, ПГ на БСП ще олекне до 30 човека

"Президентът си позволи да обиди стотиците граждани, които бяха на протестите, когато трябваше да се сваля комунистическата власт - майките и бащите на тези по площадите сега. Как точно промените в България започнаха с мутри?", попита той.

"Тези мутри бяха планирани, отгледани в средата на 90-те, когато управлаваха БСП - партията, която издигна Радев. Когато някой опита да се преоблече с нови дрехи, трябва да му припомним мръсните дрипи, които няма как да се скрият", подчерта Марешки.

"Призовавам ви към разум за създаване на условия за справяне с икономическите последици от пандемията, призовавам за създаване на преходен екип от професионалисти, които да помогнем за извеждането на България от кризата и да организира честни парламентарни избори", завърши Марешки. 

По-късно Марешки отново призова формациите за единение и излъчване на кабинет от професионалисти, прагматици, почтени българи и родолюбци, които да помогнат за излизане на страната от кризата след пандемията и за подготвяне на честни открити избори.

Лидерът на "Воля" обаче каза, че не иска министерски постове, но от партията му могат да помагнат с експерти в някои области.

По въпроса как ще гласуват на вота на недоверие, Марешки бе лаконичен, но даде да се разбере, че няма да подкрепи БСП и ДПС.

"Ще го преценим, но няма да допуснем да бъдем пришивани нито към едните, нито към другите. Няма как да направим жест, с който да ни пришият към БСП и ДПС", посочи Марешки.