Пловдив – Старият град
Пловдив – Старият град / netinfo
Старинен Пловдив
93376
Старинен Пловдив
  • Старинен Пловдив

Старт на инициативата на Общински институт „Старинен Пловдив“ „ВИЖ И СЪХРАНИ СТАРИНЕН ПЛОВДИВ“ беше дадена в града на тепетата.

Първата сесия се проведе под името „През очите на археолозите” и е част от поредицата срещи, на която специалисти, работили в последните години на територията на Старинен Пловдив, обмениха идеи и опит. Археолозите представиха резултатите от работата си, а архитектите споделиха своите виждания, свързани с опазването на недвижимото културно наследство, разказа в интервю за Дарик арх. Виолета Раева, участник в инициативата. 

Според нея, на подобни срещи трябва да се говори за свършеното и предстоящото в Стария град. С оглед на Пловдив-Европейска столица на културата 2019 г., всичко, поето като ангажименти, би следвало да се изпълни, счита тя. 

„Състоянието на общинските сгради е сравнително добро, а за частните сгради и тези, които са смесена собственост, както и съборените такива, са необходими повече разговори със собствениците им и да се помисли дали може да се реконструират, като за целта Община Пловдив им окаже необходимата помощ. Идеята е през 2019 г. Старият град да посрещне голямото събитие с по-приветлив  вид. Разбира се, за всичко е нужно време, проекти, срокове за изпълнение”, обясни още архитект Раева. 

Цялото интервю с нея чуйте в звуковия файл.