/ Дарик Пловдив
Оперативният екип на пожарната в Пловдив се справи отлично по време на кризисната ситуация при наводненията от края на миналата и началото на таза седмица. Това коментира в интервю за Дарик радио гл. инспектор Димитър Бришимов - началник на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" към противопожарната служба в града под тепетата.

Каква е обстановката в област Пловдив след поройния дъжд?

По думите му, в такава ситуация е най-важно да се селектират първо сигналите за неизбежна намеса. В оперативния център по време на наводненията, ръководен от ст. инспектор Васил Брадистилов, са постъпили над 1200 сигнала за бедстващи хора и наводенени обекти в града.

Първите действия на сформираните 16 спасителни екипа са насочени към хората, изпаднали във воден капан под железопътния надлез на бул. „Марица Юг“ с бул. „Копривщица“, до моста на Университета по хранителни технологии и други кризисни места.

Те са оказали помощ на майки с малки деца, бременни жени, закъсали автобуси от градския транспорт и такива, превозващи деца. Спешно са отводнявани болници и евакуирани хора на командно дишане и хемодиализа, възстановявано е електрозахранването на животоподдържаща апаратура в отделения по реанимации.

"Наблюдавахме всякакви случаи, но истината е, че голяма част от хората подцениха бедственото положение и именно те попаднаха във водния капан и затрудниха движението, включително и на спасителните екипи", отбеляза ст. инспектор Брадистилов.

Работата на екипите е била затруднена и от онези, които са злоупотребявали с тежката ситуация. Той уточни, че усилията на втората група спасители са били насочени към обектите с висок риск от материални загуби.

Изключително важни в понеделник са били и спасителните операции, насочени към градската инфраструктура. Освен на цялата апаратура, с която се управлява железопътният транспорт, е предотвратено наводняването и на много електрически табла на учреждения, болнични заведения и жилищни кооперации.

"На толкова много сигнали се отзовахме, че все още нямаме възможност да отразим всичко в електронната ни система", каза още гл. инспектор Бришимов. Той уточни, че вторичните наводнения от канализационната система са също изключително опасни, защото застрашават здравето на хората и са причина за допълнителни аварии.

Проливни валежи заляха Централна и Южна България, мощна буря удари Пловдив

Завишеният брой строителни разрешения, издаващи се несъобразно със съществуващата канализационна мрежа в Пловдив, изградена през миналия век, намаляването на броя на шахтите, заниженият контрол при приемането на новото строителство и полагането на нов асфалт върху старата канализация са основните проблеми на Пловдив, довели до последствията от последния порой, който буквално удави градът на тепетата.

Това заяви за Дарик строителният предприемач и инженер Валери Ангъчев. По думите му, в обикновеният гражданин битува мнението, че общинската управа няма единна политика за това как да направи Пловдив по-сигурен за живеене, а обяснение за това той лично няма.

"Нито една канализационна система не може да поеме толкова голямо количество вода", обясни в ефира на Дарик радио и главният инженер на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов. По думите му, в Пловдив климатът се променя и не е изключено природните аномалии да се повтарят по-често.

Юни започва с гръмотевични бури

Най-критичните точки, според него, са кръговото кръстовище на Скобелева майка, Коматевския възел и подлеза на ул. „Гладстон“, където местата са с по-ниски коти и колекторите не могат да поемат цялото количество вода.

Гълъбов обясни, че на ул. "Гладстон" колекторът е с фи 1000 и това е оптималният размер за града, който обаче може да поеме до 30 литра на кв. метър. "Направени са много допълнителни шахти по време на ремонтите и всички дъждоприемни съоръжения са 100% реновирани", категоричен бе той.

В района на Скобелева майка и Коматевския възел ще бъдат изградени буферни зони, които ще могат да поемат първоначално големите количества дъждовна вода. Гълъбов припомни, че решението беше взето по време на заседанието на кризисния щаб.