Планират да отстрелят мечката, разкъсала овце в Балкана
Планират да отстрелят мечката, разкъсала овце в Балкана / снимка: снимка: sxc.hu

Експерти от министерствата на земеделието и на околната среда и водите готвят план за отстрела на мечката, която уби и изяде овце в Балкана над Калофер минавата седмица, научи Дарик.

Общо 5 овце само за 2 дни разкъса мечка в Калоферския балкан. Хищникът нападал изневиделица, посред бял ден, и успял да убие животните, преди стопанинът Николай Бичев да успее да реагира.

Явно мечката вече е свикнала с вкуса на овчето месо и няма да се откаже от него. Раздадохме пиратки на собственика да я плаши, за да опази стоката си, но тя ще свикне с шума и отново ще нападне. Затова единственият изход е мечката да бъде отстреляна, коментира пред Дарик кметът на Калофер Румен Стоянов.

Със случая подробно бе запознат и зам.-министърът на земеделието доц. д-р Георги Костов, който бе на посещение в петък в Калофер във връзка с мерките, предприети за ограничаването на болестта „син език“. Той също е подкрепил мярката.

Преписката по случая вече е изпратена в земеделското министерство, където експерти от ведомството заедно със своите колеги от МОСВ ще изготвят план как да се действа. До 2 седмици планът трябва да се задейства и хищникът да бъде отстрелян, допълни Румен Стоянов.