етно кухня на колела
етно кухня на колела / netinfo
етно кухня на колела
93458
етно кухня на колела
  • етно кухня на колела
Пица от пържени макарони с пармиджано, моцарела и салами, както и аранчини (оризови кюфтенца с кашкавал или маслина) са две от кулинарните изкушения, които предлага Панаирът на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ (Ethno Kitchen on wheels). Това съобщи в ефира на Дарик радио Арлин Кристиано. Tрадиционната кухня на италианците ще внесе средиземноморски полъх край пловдивските тепета. А всеки, който открие мобилната кухня на 12 май на стария пл. ”Шахбазян” (в подножието на Небет тепе), ще може да се наслади на оригиналните вкусове на едни от най-известните ястия в целия свят.

На 15 май мобилната кухня ще паркира в Стария еврейски квартал Орта мезар. Посетителите ще могат да опитат вкусните боикос, пастел чукур, кон карне и други еврейски ястия, допълниха за Дарик представителките на общността под тепетата Рут Асса и д-р Сара Коен. По думите им патладжанът е на голяма почит в тяхната кухня и се приготвя по най-различни начини. Характерни за тях са и студените супи и салати. Една от тях е с моркови и целина. На еврейската Нова година се поднасят ябълки с мед. Според канона в храната не трябва да има и капка кръв, защото е свещена. Забранена е консумацията на свинско, заешко, на риба без люспи, жаби, охлюви и др. Гъбите се избягват. Разрешени са преживните животни и птиците.

Пловдивчани и гостите на града ще изберат кое е най-вкусното кулинарно изкушение по време на първия Панаир на традиционната етно кухня, който ще се проведе в града под тепетата от 11 до 16 май. Ще може да се гласува по време на дегустации, които ще започват всяка вечер от 18.00 часа. Вотът ще е явен – със специални “Кулинарни бюлетини”, като всяка от тях ще участва в томбола с награди за публиката.

Ястията ще бъдат дело на 5-ма готвачи – арменец, евреин, турчин, руснак и италианец, представители на етническите общности с най-стара история в Пловдив. Всеки ден “Етно кухня на колела” ще потегля към определена локация в града, свързана с живота на разлчините етноси. Характерните ястия ще бъдат приготвяни пред погледите на минувачите, като всеки любител на кулинарното изкуство ще има възможност и да разговаря с майсторите готвачи.

Панаирът на кулинарното изкуство ще представи националните особености в културата на хранене и разнообразието на менюто в кухните на малцинствените етнически групи, които са неизменна част от културно-историческото наследство на Пловдив. Kулминацията ще е на 16 май в Дома на етносите, където по време на Гала вечерта ще бъде обявено най-вкусното ястие и майсторът, който го е приготвил по време на Панаира. Всички етно кухни ще бъдат представени заедно, като се очаква в кулинарното шоу да участват ястия и на други общности, които живеят в Пловдив.

Проектът на Фондация “Заедно” в Пловдив се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в най-стария жив град в Европа. Арменци, евреи, руснаци, турци и италианци дават заедно пример за толерантност и взаимно разбирателство. Проектът е включен в Културния календар на Пловдив за 2017 г. и се осъществява в подкрепа на каузата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.
 
Чуйте цялото интервю с Арлин Кристиано, д-р Сара Коен и Рут Асса от прикаченото аудио. 

Следващият петък - 5 май, акцент в регионалната програма на Дарик радио, която се излъчва от 10.00 до 12.00 часа на честота 105.4 мегахерца, ще бъдат турската, руската и арменската кухня.