Панагюрище кани митрополит Николай на тържествата за Априлското въстание
Панагюрище кани митрополит Николай на тържествата за Априлското въстание / dariknews.bg

Общинският съвет в Панагюрище покани Пловдивския митрополит Николай да участва в тържествата за 140-годишнината от Априлското въстание. Поканата е част от писмо, изпратено до владиката от председателя Христо Калоянов. То е отговор на обръщението на митрополита от 22 февруари, в което той призова да бъдат преместени празненствата, защото тази година са съвпадат с Великден – на 1 май, а според канона е недопустимо на този ден да се провеждат каквито и да било празници.

„Разбираме опасенията Ви дали ще може да се съвместят двете събития. Затова бързаме да Ви уверим, че те не само няма да намалят значението си, а дори ще бъдат в хармонично единство и чудесно ще се допълват. Община Панагюрище има многолетна традиция на 1 и 2 май в града ни цяла България да сведе глави пред подвига на прадедите ни и да отдаде почит към саможертвата им. А какво по-хубаво от това, че в същите дни през тази година е Великден. Така естествено се засилва обаянието и на двата празника. И единият, и другият носят в себе си символа на Възкресението – на Спасителя и на българската държавност”, посочват съветниците.

На финала пожелават здраве и дълголетие на владиката и сили, за да бъде все така мъдър и уважаван духовен водач на миряните от Пловдивската митрополия.