/ DarikNews.bg, архив
Експерти от РИОСВ-Пловдив извършиха 3 проверки за по-малко от 24 часа на сигнали за дим и силна миризма на фекалии от централата за биогаз в село Труд, Община Марица.

Жители на Труд и Куртово Конаре подкрепят протеста против биогаз инсталация в Нова Загора

При нито една от проверките не е установено задимяване и нетипична миризма, уточниха от екоинспекцията. 

Разпоредиха нова оценка за въздействие върху околната среда на централата в Труд

Припомням, че от въвеждането на централата през 2015 г. в редовна експлоатация жители на селото непрекъснато се жалват от дейността й.

Черен дим в село Труд притесни местните

До момента са извършени повече от 45 проверки на обекта - планови, по сигнали от граждани и медиите, по жалби и други. Отново не откриха нарушения в  централата за биогаз в Труд, хората не вярват на резултатите

Извършиха спешна проверка на биогаз инсталацията край Труд

От Сдружение „Бъдеще за село Труд” опровергаха РИОСВ Пловдив, като подчертаха, че и на трите проверки, които институцията твърди, че е извършила, "не са потърсени жалбоподателите за информация.

Не е потърсен и кмета на населеното място. Търсени са единствено удобни свидетели". Според тях, РИОСВ-Пловдив не разполага с техника за замерване и отчитане на миризми и "това прави констатациите на няколко чиновника необосновани".

Населението на село Труд ще продължи да осъществява контрол на дейността на пловдивската екоинспекция, уверяват още от сдружението.