/ МОСВ
Директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БД ИБР) издаде решение, с което се отнема разрешителното за поддържане проводимостта на речното легло на река Марица чрез изземване на наносни отложения в землището на село Ягодово, община Марица, в близост до ресторант „Рибарска среща“, с титуляр „Строймаш“ ЕООД, съобщиха от МОСВ.

Разрешителното е издадено на 12 април 2019 г. и срокът на действие е последно продължен през декември 2021 г. За периода януари - юни 2022 г. са постъпили множество сигнали от граждани и неправителствени организации относно изземването в посочения участък и след извършени проверки БД ИБР констатира редица нарушения на условията на разрешителното - липса на уведомяване на контролния орган за началото на изземването, неизграждане на трайна опорна и работна геодезична мрежа, работа извън позволения участък, неизвършване на ежемесечни замервания за реализираната дейност и т.н.

Укрепват дъното на река Марица в Свиленград срещу наводнения

Съставени са шест акта за установяване на административни нарушения и са издадени три наказателни постановления, едно от което е влязло в законна сила.

БД ИБР е разпоредила и предварително изпълнение на издаденото решение с цел опазване на леглото на река Марица и свързаните водни и сухоземни екосистеми. Решението и разпореждането подлежат на обжалване пред Административен съд-Пловдив и Върховен административен съд.

Изземването на наносни отложения от леглата на реките е дейност, която може да доведе до множество негативни процеси, когато не се изпълнява при строго спазване на екологичното законодателство, включително ерозия на бреговете, промяна на дънния профил на речните участъци, унищожаване на хабитати на защитени видове и осушаване на крайречни земеделски земи.