Отложиха закриването на ОУ Христо Смирненски. Засега
Отложиха закриването на ОУ Христо Смирненски. Засега / netinfo
Общинският съвет отхвърли предложението за извънредно гледане на решение за закриване на ОУ”Христо Смирненски”. То бе внесено от председателя на комисията по образование Тодор Христев /Атака/ с мотив “да се решат проблемите на 3 пловдивски училища”. Гласуването “въздържал се” на групата на ГЕРБ наклони везните към отлагане на закриването на училището зад Четвъртък пазара за следваща сесия.

Отхвърленото засега предложение е първа стъпка от идеята за преместване на Художествената гимназия от сграда на Френската гимназия в тази на ОУ”Христо Смирненски”. Според Тодор Христев, делегираният бюджет за основното училище, в което учат 72 деца, предимно от социалните домове, няма да покрие дори разходите за заплати на 9-имата учители. Когато през септември педагозите дойдат пред общината да стачкуват, ще съжалявате, че не проявихте политическо мъжество, каза към колегите си Христев. Според него преместването на сираците в училищата “Гео Милев” и “Петър Берон” няма да засегне интересите на децата. Съветникът Георги Колев пък призава: да не лишаваме лишените от родителска грижа и от обществена грижа.

Николай Радев от БСП пък предупреди, че проблемът с ОУ”Смирненски” е и образователен, и касаещ общинската собственост. Има опасност общината да загуби сградата, ако в нея се премести държавната Художествена гимназия, каза Радев. Независимият Любозар Фратев пък предупреди, че закриването на училището, в което учат децата от домовете, не само ще пренатовари други училища, но може да създаде и проблем, подобен на този с реакциите на русенци към приемането на децата от дома в Могилино.
Решението бе отложено за следващата сесия, тъй като до 31 март предложението на общината за оптимизиране на училищната мрежа трябва да бъде представено на министъра на образованието