Откриха антични колони на Голямата базилика, обмислят отварянето на ул. Света гора
Откриха антични колони на Голямата базилика, обмислят отварянето на ул. Света гора / Дарик радио Пловдив, архив

От днес движението по така нареченото „ухо“ пред Католическата катедрала се спира окончателно. Маршрутът на автобуси № 9 и 93 от вътрешноградския транспорт се пренасочва през ул. „Капитан Райчо“, което налага там да се прекрати работата на „Синя зона“, обясни кметът Иван Тотев.

Монтирани са знаци за забранено паркиране и има дежурен „паяк“, готов да репатрира затрудняващите трафика спрели автомобили.

„Промяната в организацията на движение е следствие от желанието на Община Пловдив да разкрие всички археологически елементи от Голямата базилика. При проучванията само през миналата седмици бяха открити около 5 големи колони, което дава възможност за използване на повече автентични материали при възстановяването на обекта. Очакват се още ценни находки при по-нататъшната дейност по проучването на централния и северния кораб на Епископската базилика", коментира още градоначалникът.

В процес на обсъждане с Пътна полиция е проект на общината за отваряне на ул. „Света гора“, което да осигури пътна връзка между бул. „Княгиня Мария Луиза“ и бул. „Цар Борис III Обединител“.