/ ThinkStock/Getty Images
Централната избирателна комисия (ЦИК) е отказала регистрация на Коалиция за развитие на Община Смолян, само дни след като Общинската избирателна комисия (ОИК) е регистрирала КРОС.

Зам.-областен управител влиза в битка за кметския стол в Смолян

Това стана ясно на извънреден брифинг, който бе даден в офиса на коалицията от действащите все още общински съветници. Атанас Караджов и Кирил Хаджихристев, който е спряган и за евентуален кандидат-кмет.

Писмото от ЦИК, с което се дават указания за промяна на името е получено снощи, но е било отворено на електронната поща тази сутрин и в него се казвало, че името трябва да е свързано с партия, която участва в нея. На този етап, коалицията бе регистрирана от две политически партии „Земеделски съюз“ - Александър Стамболийски и „Движение 21“.

Стефан Сабрутев е кандидатът за кмет на БСП в Смолян

„Ние сме втора политическа сила в Смолян
и четири години сме представлявали интереса на гражданите“, коментира Караджов. Той бе категоричен, че това е „удар под кръста“, преди да е започнала предизборната кампания.

„Въпреки всичко, ние ще намерим начин да се регистрираме и да се явим на изборите“, добави Караджов. На този етап, при тях са постъпили предложения от пет политически сили, като ще се сформира широка коалиция, като името ще бъде избрано на лотариен принцип, на една от участващите партии. Очаква се техният брой да нарасне.

БСП с първи кандидат-кметове в Смолянско

„Всеки час при нас пристигат предложения от политически сили“,
категоричен бе Кирил Хаджихристев. Според него, законът е направен така, че да няма местни групи, а всичко да е подчинено на политическите партии и техните централи. По тази начин се удрят доста местни коалиции, като се дава пример с Банско и Разлог.

Хаджихристев отказа да заяви дали официално влиза в битката за кметския стол в Смолян, преди да има регистрация. От КРОС заявиха, че най-късно до 16 септември ще имат регистрация и не се притесняват от ново име и разчитат на интелигентността на техните избиратели.