Органите за контрол на храните– под една шапка
Органите за контрол на храните– под една шапка / netinfo

Агенция по безопасност на храните ще обедини от следващата година органите, които сега контролират хранителните продукти по веригата от производството до пазара, но се намират в стуктурите на различни министерства. Това заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил в пловдивското село Брестовица.

Той уточни, че към новата агенция ще преминат част от общественото здравеопазване, което се занимава с надзор на храните от животински и растителен произход, част от ветеринарния контрол и отделите в Министерството на икономиката и енергетиката, които са ангажирани с предприятията от хранително-вкусовата промишленост.

Според земеделския министър и в момента агенцията действа частично чрез Националния съвет по безопасност на храните, който осъществява контрол върху качеството и производството на продуктите. Кабил потвърди, че от бюджет 2007 за пазарна подкрепа на договорените с ЕС земеделски култури и за експортни субсидии ще бъдат заделени 280 млн. лева

10-12% е годишният излишък на вино на европейския пазар, затова избите ни трябва да бъдат добре подготвени за конкуренцията, каза още Кабил, след като заедно с холандския си колега разгледа винарска изба, изградена със средства по програма САПАРД.