Измамата е на стойност 28 230 лева, а 8 от общо 20 тела все още са в неизвестност
Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу погребалния агент Георги Енев за измама с кремация, съобщиха от обвинението.

Той е обвинен за това, че в периода от 8 януари до 13 май 2022 г. в София и Банкя, в условията на продължавано престъпление с 20 деяния, е измамил 19 души, че ако му предоставят пари, ще организира кремация за техните починали близки.

Над 100 запитвания са отправени към пловдивския крематориум (ВИДЕО)

Измамата на стойност 28 230 лева. След като той е получавал различни суми от пострадалите, за да организира извършването на кремация, част от починалите били заравяни в нерегламентирано гробище в село Клисура, а за другата част няма данни да са били кремирани в крематориумите в България.

В хода на разследването са направени множество действия - разпитани са свидетели, направени са десетки експертизи и следствен експеримент.

Предстои делото срещу да продължи в Софийски районен съд.

"Майката на обвиняемия Георги Енев е била собственик на погребална агенция, офисът е регистриран в Банкя. Реално обвиняемият е осъществявал дейността. През 2021 г. агенцията е прехвърлена формално на трето лице - на една жена, която е разпитана. Реално обаче дейността продължава да се осъществява от Енев. Той заплащал на жената парични суми, за да подмага различни църковни ритуали, но тя не била запозната с дейността на погребалната агенция", съобщиха от прокуратурата по-късно на брифинг. 

Поради тези обстоятелства обвиняемият Енев е бил известен с прозвището Гробаря.

От 8 януари 2020 до 2022 г. в София и Банкя, Енев е заблудил 19 души, че ще извърши кремация на техни близки. Най-малката платена сума е 780 лева, а най-голямата - над 3 хиляди лева.

Открити са 12 от общо 20 тела, 8 остават в неизвестност, съобщиха още от държавното обвинение.

"Обвиняемият е предоставял на техните близки урни, където би следвало да е прахът на техните близки, като на голяма част от тях той заявявал да не се отварят тези урни. Голяма част от урните са урноположени и тяхното съдържание не е изследване", посочиха още от прокуратурата.