„За 11 случая не успяхме да открием данни в нашите регистри". Това заяви в студиото на "Здравей, България" Калин Послаников, представител на крематориума в Пловдив, където в последните дни са получили над 100 запитвания от хора, поверили кремацията на свои близки на траурния агент Георги Енев, обвинен за измами с кремация на възрастни хора.

Данни за 11 от тях - липсват. "Първо са потърсени в София - там не са открити, след това са потърсени и при нас”, поясни Послаников.  "Нужен е закон, който да регулира погребалната дейност", смята Стоян Макреев от Сдружение на погребалните фирми.

Зловещият случай с нелегалните погребения се заплита (ВИДЕО)

„Най-големият проблем на гробището в Клисура е, че е на територията на селото, което се води квартал на Банкя, а Банкя е под шапката на Столична община”, обясни Макреев.

По думите му гробището е нерегламентирано, липсва регистър на гробните места, както и на погребаните хора и Подробни устройствени планове (ПУБ). „От кметския наместник на село Клисура разбрах, че откакто тя е кмет, кметът на Банкя й е възложил да събира такси, когато има последващи погребения в новите гробни места.

От този момент се води регистър, че те са положени в това гробище, но точно в кой гроб - не се знае. Но това е за официалните погребения”, поясни Макреев. Той обясни, че на територията на София се работи по наредба от Столична община.

Администрацията на тази дейност обаче е решение на Върховният административен съд. „Не може общината да администрира без висшестоящ закон. Нужен е нарочен закон, който да регулира тази дейност”, заяви Макреев.
nova.bg