Погребалният агент държал тела на починали с месеци в хладилни камери
След безпрецедентния случай на незаконни гробове задържаният 51-годишен погребален агент се изправя пред съда. Софийската районна прокуратура ще му поиска постоянен арест.

Той на този етап е единственият обвиняем за измамата с погребения и кремация на възрастни хора, но той не се признава за виновен и твърди, че е станала грешка, казаха от прокуратурата.

Откриха телата на няколко човека край Банкя, има задържан

До момента са открити телата на три жени и четирима мъже в местност до село Клисура край Банкя, около старо гробище. Установена е самоличността на един от тях и са разпитани негови роднини. Няма данни са насилствено причинена смърт. Било е платено на обвиняемия сума от 1000 лева за извършване на кремация на останките и близките дори получили урна с прах, стана ясно от брифинга на Софийската градска прокуратура (СГП) и СДВР вчера. Те не са имали информация дали действително е извършена кремация на техния баща.

Засега задържаният е обвиняем за един случай. Получил 1000 лева, за да извърши кремацията. Вместо това тялото било заровено незаконно в близост до гробищен парк. 

Погребалният агент първоначално казал пред разследващите, че има и други заровени тела в района, но след като бил привлечен като обвиняем, твърдял само, че е станала грешка и няма вина.

Всички възможни версии ще бъдат проверявани. Изнясняват се обстоятелствата, както и идентификацията на останалите тела. Според обвинението, подобно дело е прецедент, заради това е взето под специален надзор от Апелативна прокуратура.

Говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова заяви, че разследването продължава. "Колегите ще направят всичко възможно да проверят, макар и неофициално, заявените твърдения от обвиняемия преди неговото привличане, че става въпрос за около 50 тела. Ако бъдат установени още такива, ще бъдат предприети аутопсии и ще бъдат назначени експертизи, както се работи и с досега откритите тела”, каза Петрова.

„Изследва се и дали погребалната агенция е извършвала законосъобразно дейността си. Иззети са множество документи, извършват се справки. В процес на установяване сме дали обвиняемият има право да извършва погребални дейности”, добави тя.

Прокуратурата с разкрития за откритите тленни останки край Банкя
 

Зам.-шефът на Съюза на погребалните фирми Стоян Макреев заяви пред NOVA, че за въпросния траурен агент се носят легенди от години. 

„За този човек повече от 20 години се носи легенди как „коли и беси" в Банкя, как само той има право да определя гробните места. Във фирмата ми имам място за съхранение на покойници – хладилни камери. Там той оставяше тела на починали по 3-4 месеца. Последният път, когато дойде да остави покойник, заповядах на персонала да му натоварят останалите тела и да му се дадат смъртните актове”, разказа още Макреев. И допълни, че самият той не е имал контакт с близките на покойниците.

По думите му откритите масови гробове се намират вътре в гробищния парк, а не извън него.

„На 23 май го видях за последно към 11:00 ч. на гробищата с още една жена, която приличаше на бездомна, и с така наречения шеф на Криминалната полиция. Съмнително е какво правеха тримата заедно”, поясни той. 

Макреев поясни и как може да се провери дали даден човек е кремиран: „Всеки може с номера на смъртния акт и ЕГН-то на починалия да се допита до трите крематориума у нас дали има кремирани тленни останки. А, ако искате да проверите дали ваш близък е погребан, може да направите справка във всеки един гробищен парк".

Кметският наместник на село Клисура Камелия Димитрова е човекът, подал сигнал в полицията за зловещата находка.

„В събота е имало погребение на нашите гробища. Преди да се започне всичко гробокопачите, които са подготвяли стар наследствен гроб, са видели встрани, че има кости. За да не уплашат близките на покойника, са хвърлили 2-3 лопати отгоре. След това жената на свещеника ми се обади и ми каза какво са видели. Веднага подадох сигнал. Личеше си, че гробовете са набързо направени и телата са заровени наплитко. Районът е изолиран и затова никой не е разбрал за случилото се. От местните знам, че задържаният погребален агент е некоректен”, разказа тя.
 

„Както е видно, има пролуки за такъв тип злоупотреби. Според мен липсва закон и контролен орган върху тази дейност. В момента се действа по силата на наредба на Столичната община от 2011 г., която не е актуализирана по никакъв начин към днешна дата”, заяви оперативният директор на „София крематориум” Михаил Кръстев.

Той протвърди, че ако някой има съмнения дали действително негов близък е бил кремиран, може да се обади във всеки един от крематориумите в София, Варна и Пловдив. „Срещу ЕГН може да се разбере дали неговият близък е кремиран и кога това се е случило. Има регистър, проверката става за минута. Ако не фигурира в него, това означава, че не е кремиран”, обясни Кръстев.

По думите му обикновената кремация струва около 400 лв. с урната. „Цената й варира от 40 до 400 лв. Това може да промени крайната сума, иначе самата услуга е 350 лв.”, посочи Михаил Кръстев.

Оперативният директор на „София крематориум” съобщи, че служители на заподозрения във връзка с откритите тела са идвали при него.

„Аз лично не съм го виждал никога. Обикновено носи един набор от документи - разрешение за кремация и за това, че няма насилствена смърт”, каза той.  И добави: „За него съм чувал само лоши неща – некоректност, забавяне. Имахме покойник, починал през декември, близките си търсеха урната през януари, а той изобщо не е докаран за кремация при нас. По месец-два ги държи по камерите”.