Общинският инспекторат отново погва шумните нощни заведения в Пловдив
Общинският инспекторат отново погва шумните нощни заведения в Пловдив / Дарик архив

Пловдивският общински инспекторат отново ще проведе акция по затваряне през нощните часове на големи пътни артерии в Пловдив, за да бъдат направени прецизни измервания на шума от различни заведения и барове. Това съобщи за Дарик шефът на проверяващата институция Ангел Славов. Проверките ще бъдат осъществявани съвместно с КАТ и Регионалната здравна инспекция.

Подобна акция се проведе в началото на лятото, като две популярни заведения в града бяха глобени заради превишаване на установените норми за шум през нощта.

„Затварянето на булеварди се налага, тъй като при обичайните замервания шумът от даденото заведение се смесва с звуковия фон наоколо и по този начин няма как да бъде наложена глоба на съответния обект“, разясни тогава за Дарик Славов.

Припомням, че както вече ви съобщихме, по 6 жалби средно на ден от силен шум и музика от нощни заведения постъпват в Пловдивския общинския инспекторат (ПОС). Допустимата гранична стойност за шум е 50 децибела. Ако нормата е по-висока, глобата, която грози собствениците на заведенията тръгва от 1000 лева.

Освен от нощните барове, пловдивчани се жалват и от съседски ремонти и среднощни купони. Глобата за неспазване на общинската наредба за пазене на тишина между 23 и 6 часа е минимум 100 лева, каза още Ангел Славов.