Общината няма да дава пари за кино „Космос” тази година
Общината няма да дава пари за кино „Космос” тази година / снимка: dariknews.bg

През тази година нямаме и не сме предвидили пари за бившето кино „Космос”, заяви кметът Иван Тотев. Ако има някой, който е готов да инвестира, ние сме отворени за партньорство, добави той. Въпреки че миналата година имаше инвеститорски интерес от страна на бизнесмена Димитър Георгиев, Тотев заяви, че в този мандат официално никакви предложения не са постъпвали в общината.

През 2007-а година Общинският съвет гласува и прие изоставеното от години кино “Космос” да бъде отдадено на концесия за 20 години за 80 000 лв. Бъдещият инвеститор трябваше да вложи минимум 1,2 млн. лв. в реконструкция на сградата като запази предмета на дейност и да изгради 3 кинозали с общо 450 места, подземен паркинг, заведение и детски кът. Този проект така и не се осъществи, защото не се намериха кандидати за концесията, а в началото на мандата на бившият кмет Славчо Атанасов се появи предложението киното да бъде превърнато в многоетажен паркинг.

Идеята предизвика много много спорове в общественото пространство и много хора се обявиха против нея. В крайна сметка Славчо Атанасов реши да се откаже от нея и заяви, че бившето кино няма да става паркинг, докато той е кмет. Заместникът му Александър Долев обясни след това, че има два варината за бъдещето на сградата, които включваха или да се търсят пари за ремонт без помощ от външен инвеститор, а другият - да се намери инвеститор, който да запази предназначението на сградата за култура и да построи допълнителни търговски площи, от които да може да печели.