Според новия КТД ваучерите за храна за служителите от 80 се увеличават на 200 лева на месец
Новото ръководство на “Вазовски Машиностроителни заводи” (ВМЗ) ЕАД подписа колективен трудов договор (КТД) с представителите на двата синдиката в завода - КТ "Подкрепа" и КНСБ. Това стана в заседателната зала на предприятието в присъствието на всички директори и заместник-директори на заводи.

Назначеният за изпълнителен директор на предприятието бивш областен управител на София Иван Иванов заяви, че е наясно колко е важна работата на синдикатите и, "че те трябва да бъдат съюзник на ръководството". "Имаме общите цели заводът да работи добре и хората да се чувстват добре", каза още Иванов.

Нинова: Увеличаваме ваучерите и заплатите на работниците във ВМЗ- Сопот

Според новия КТД ваучерите за храна за служителите от 80 се увеличават на 200 лева на месец. Всички останали клаузи остават непроменени по договора от 2020 година. Част от тях са минималната работна заплата за дружеството да е 1.1 пъти от минималната работна заплата за страната, максималният размер на платения годишен отпуск за трудов стаж над 25 години да е 26 работни дни, бонус от минимална работна заплата за Коледа и Нова година при добри финансови резултати на дружеството.

Добавката за придобития трудов стаж и професионален опит за служители със стаж над 40 години остава 33 %. При годишна инфлация над пет на сто в КТД е предвидено да се договори механизъм за компенсирането ѝ.

На 9 юни министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и директорът на Държавната консолидационна компания Смиляна Нитова подписаха с лидерите на синдикатите протокол, според който увеличават заплатите на всеки един от работниците с 200 лева месечно, считано от 1 юли.

Тази договореност е извън подписания днес КТД. Посещението на министърът се случи в отговор на няколко покани за среща от страна на синдикатите и изразено от тях притеснение на служителите за работните им места и заплати след смяната на мениджърския екип на предприятието. 

На трети юни вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обяви, че заради влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество зад гърба на принципала, ръководството на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) е взело решение за смяна на борда на ВМЗ Сопот.
БТА