Стотици работници и служители от ВМЗ-Сопот излязоха на общо събрание на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" в двора на завода в обедната си почивка.

Работниците от ВМЗ-Сопот излизат на протест

"Причината е липсата на яснота ще бъдат ли изпълнени договорените с предишния мениджърски екип на предприятието увеличения на заплатите от 1 юни", каза Елена Петрова, председател на синдикалната организация на КНСБ в завода.

По думите ѝ според споразумението трябва индивидуалният щат на всеки един работник, специалист и служител да се повиши с 200 лева и отделно още толкова да се получават месечно под формата на ваучер за храна.

"Все още нямаме никаква официална реакция на поканата ни за среща от страна на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова", каза Петрова. По думите ѝ работниците са притеснени и настояват Нинова да им разясни лично какво предстои след смяната на мениджърския екип на дружеството.

Синдикатите във ВМЗ-Сопот настояват договорено увеличение на заплатите да бъде гарантирано

"Притеснително е точно когато предприятието бележи възход, да се случват такива промени", допълни Петрова. Оръжейниците се заканиха, че ако министър Нинова не се срещне с тях, в петък ще излязат на протест и ще блокират подбалканския път София-Бургас.

На трети юни вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обяви, че заради влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество зад гърба на принципала, ръководството на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) е взело решение за смяна на борда на ВМЗ Сопот. 
БТА