Работниците от ВМЗ-Сопот излизат на протест днес.

Причина за протеста, който ще се проведе пред портала на оръжейницата, е решението за смяна на борда на директорите.

Ръководствата на двете профсъюзни организации на КНСБ и КТ “Подкрепа” настояваха за среща с министъра на икономиката и индустрия Корнелия Нинова, но такава не се е състояла на този етап.

От профсъюзите казват, че работниците и служителите на ВМЗ-Сопот, над 3500 човека, са обезпокоени за бъдещето на дружеството за работните места и заплатите си, защото с предишния мениджърски екип, една част от който бе назначен от министър Нинова – изпълнителният директор Иван Стоенчев, са били проведени преговори за увеличение от 1 юни 2022 г. на доходите на всеки един работник на ВМЗ-Сопот ЕАД и по-точно индивидуалният щат на всеки един работник, специалист и служител да се повиши с 200 лв.

Всеки един работещ в дружеството да получава и 200 лв. месечно под формата на ваучер за храна, което да се включи в КТД. Синдикалните организации настояват Корнелия Нинова с личното си участие на територията на дружеството и мениджърския му екип, който по законите на Република България би трябвало да ръководи в настоящия момент ВМЗ-Сопот ЕАД, да гарантират пред колектива, че тези искания на КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще се изпълнят.

„Синдикалните организации настояват в спешен порядък тези действия да се случат и всеки един работещ във ВМЗ-Сопот ЕАД да получи индивидуалната си заповед за повишаване на доходите му. По този начин няма да има ескалация на социалното напрежение в дружеството и синдикални действия. Спокойствието в колектива ще създаде увереност и в клиентите на ВМЗ Сопот ЕАД, с което ще се гарантира спазването на трайните работните места”, казват синдикатите, чийто протест ще се проведе по обяд пред портала на оръжейницата в Сопот на 8 юни.
БГНЕС