Работниците и служителите от ВМЗ-Сопот, над 3500 човека, са обезпокоени за бъдещето на дружеството, за работните места и заплатите си.

Това посочват в писмо до медиите от синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в завода. Те настояват договорено с предишния мениджърски екип на предприятието увеличение на заплатите от 1 юни да бъде гарантирано от министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

ВМЗ: Отчитаме рекордни приходи, Нинова не е права

На 6 юни синдикалните организации настояха за спешна среща на територията на ВМЗ-Сопот с министър Нинова по повод смяната на мениджърския екип на дружеството, която към момента не се е състояла.

В писмото до медиите синдикатите посочват, че от 1 юни според постигнато споразумение трябва индивидуалният щат на всеки един работник, специалист и служител да се повиши с 200 лева и отделно още толкова да се получават месечно под формата на ваучер за храна.

Тези договорености е трябвало да се включат в Колективния трудов договор. Синдикатите настояват министър Нинова и ръководството на завода да гарантират пред колектива, че исканията ще се изпълнят.

На трети юни вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обяви, че заради влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество зад гърба на принципала, ръководството на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) е взело решение за смяна на борда на ВМЗ-Сопот. 
БТА