Целта ни е да оздравим държавната собственост и да докажем, че „държавна собственост“ не е лоша дума, обяви вицепремиерът Нинова
Ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) е решило да сменят борда на ВМЗ-Сопот. Това обяви вицепремиерът и министър на индустрията Корнелия Нинова на брифинг.

Целта ни е да оздравим държавната собственост и да докажем, че „държавна собственост“ не е лоша дума – напротив. Поставихме пред ръководствата на държавните предприятия тези изисквания и тези, които не издържат на тези изисквания, ще се разделяме с тях, аргументира се тя.

Нинова: Постигнатата отсрочка за внос на руски петрол е безспорен успех за България

По думите ѝ, предприятието завършва 2021 година с над 3 млн. и 107 хиляди лева печалба. "Но този борд, който управлява сега, за първото тримесечие на 2022 г., реализира загуба в размер на 1 млн.", посочи Нинова и обясни, че именно влошеното финансово състояние е причината за рокадите.

Втората причина е, че Министерският съвет взе решение държавните дружества да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета за 2021 г. до 30 април 2022 г. "Въпреки многократните писма от ръководствот на ДКК, изпратени до ВМЗ-Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент", посочи тя и допълни, че имат писмения им отговор за този отказ.

Нинова посочи като трета причина, че няма да позволят държавни дружества да се разпродават. "Ръководството на ВМЗ-Сопот зад гърба на принципала на ДКК и моя, като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на  ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба", заяви Нинова и уточни, че са взели мерки веднага и продажбата е спряна. Тя даде и пример: "Почивна база "Чевира", хотел в Сопот, сгради, намиращи в Индустриална зона "Гара Калояново".

Тя обяви и новият състав на борда на ръководството на предприятието: Доскорошният областен управител на Софийска област - Иван Василев Иванов, който беше освободен преди няколко дни от поста.

В ръководството влизат още Камен Николов Шаралиев, който работи във ВМЗ-Сопот като директор на индустриалното оборудване, инженер по електроника и автоматика.

"Ще докажем, че държавните предприятия могат да се управляват професионално, компетентно и печелившо", обеща Нинова.

Нинова с апел към производители и търговци: Нека потребителите да усетят нулевото ДДС за хляба

Вицепремиерът коментира и други актуални теми от дневния ред на правителството. По думите ѝ, 0% ДДС на хляба ще помогне на хлебопроизводителите и ще може цените да намалеят. "Как в Европа може, а в нас не може? В редица европейски държави намалената ставка на ДДС води до по-намалени цени", коментира тя.

Нинова също поясни, че при нужда ще бъдат подпомогнати и други производители с компенсации, в случай на продоволствена криза. "По всички възможни начини ще има подкрепа на производителите на месо, мляко, плодове и зеленчуци, през актуализацията на бюджета", допълни още вицепремиерът.