/ ThinkStock/Getty Images
Нови 9 нападения над селскостопанско имущество и домашни животни, са регистрирани през последният месец на територията на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян.

МЗХ издаде разрешително за отстрел на три проблемни мечки в Смолянско

Сигналите са подадени през юли,
като те са за смолянските села Стойките и Кремене, Стояново и Латинка, Община Ардино, с. Павелско, Община Чепеларе, девинските Михалково и Триград и по едно в Златоград и Доспат.

Мечка нападна стадо овце край боринско село

При проверките от страна на Групата за бързо реагиране, към РИОСВ-Смолян е установено, че щетите са нанесени от кафява мечка. Пострадали са предимно овце. На този етап, няма отстрелян нито една от опасните мечки в региона, за които е издадено разрешително от министерството на земеделието, храните и горите.

За пет дни, девет нападения на мечки в Смолянско, 17 животи станаха жертви на дивите зверове

По принцип има такива за държавните горски стопанства в Славейно, Смолян и Борино. Едно от последните нападения е било в с. Дебеляново, Община Баните, където дивият звяр е умъртвил овца. Тогава в района, мечката е дебната от ловци, в продължение на четири денонощия, но тя не се е появила.

Започнаха мечите нападения на пчелини в Родопите

Предполага се, че дивото животно е пресекло реката и вече е в района на Ардино, където са констатирани вече нападения. Издадено е разрешително и за прогонване на мечка с малки, която е била забелязана в района на смолянското село Могилица.

В Баните се оплакват от мечи нападения

Там служители на горското стопанство и ловци са приложили различни прийоми, като включително и стрелба във въздуха, за да прогонят майката с малките меченца.