/ ThinkStock/Getty Images
Мечка нападна стадо овце, което се намирало в овчарник в покрайнините на боринското село Буйново, съобщават от Регионалната инспекция по околна среда и водите.

В Баните се оплакват от мечи нападения

Първият сигнал е постъпил на 26 юни, като веднага на място е бил изплатен екип от Групата за бързо реагиране. Служителите на екоинспекцията намерили една убита овца, а тази сутрин те попаднали на дивото животно, което отново било в района на овчарника, като липсвали две овце.

„При последваща проверка от тази сутрин е установена липсата на още две овце, от същото стадо. При предприетите обходи на местността овцете не са открити, но мечката е била на място“, коментира директорът на РИОСВ-Смолян инж. Екатерина Гаджева.

Мечката, която според специалисти е била около 2-3-годишна е била прогонена от служителите на Групата за бързо реагиране, съвместно с представители на горска полиция.

За пет дни, девет нападения на мечки в Смолянско, 17 животи станаха жертви на дивите зверове

„Притеснителното в случая, че мечката е била на място. От Държавно горско стопанство-Борино ще предприемат законови мерки, съобразно компетенциите си“, добави инж. Гаджева.
 
До дни, служителите на горското стопанство ще изготвят искане до Министерството на околната среда и водите, както и до Министерството на земеделието и храните искане за отстрел на мечката, която обикаля района на селото.

Подобно заявление има и от Държавно горско стопанство-Славейно, за зачестилите нападения на проблемните видове мечки в населените места в община Баните.

Започнаха мечите нападения на пчелини в Родопите

От началото на месеца, групата за бързо реагиране при екоинспекцията е проверила общо 10 сигнала за нападение на мечки, над селскостопанско имущество. Четири от щетите са нанесени в района на  община Баните, в землищата на селата Сливка и Дебеляново.

Останалите щети са регистрирани в района на град Чепеларе и селата Туховища, община Сатовча, село Смилян, община Смолян, село Букова поляна, община Мадан и село Буйново, Община Борино.