/ netinfo
Между 15 и 20 потенциални жертви са атакувани само днес в Пазарджишко
Около 15-20 опита за телефонни измами на територията на област Пазарджик само за днес, информират от Областната дирекция на МВР в града. Сигнали са получени в районните управления за опити да бъдат измамени възрастни хора на територията на регионалния център, Панагюрище, Септември и Велинград.

Използвана е и сравнително нова схема - извършителите се представят за инспектори по пенсионното осигуряване. Възрастните хора трябвало да предоставят сума под формата на такса срещу обещание да бъдат "уредени" да получават много високи пенсии.

Добричлийка изгърмя с 20 000 лева, даде ги на измамници

С други потенциални жертви мошеници се свързали по стационарни домашни телефони и са използвали добре изпитаната до момента схема „лекар-полицай“. Първоначално непознат се представя за лекар, който информира, че близък или роднина е пострадал при катастрофа или в резултат на заболяване. За лечението обаче е необходима немалка сума пари и се опитва да убеди възрастната жертва в това.

С 20 000 лева се простиха три баби заради телефонни измами

Минути след като разговора приключи, на телефона звъни друг измамник и се представя за полицай - инспектор, криминалист, разследващ полицай, следовател, който разследва телефонни измами. Той информира възрастният човек, че измамниците са го нарочили и днес ще го притесняват и заплашват.

Баба даде 15 000 лева на мним полицай

Мнимият полицай обаче обещава, че ще изпрати на адреса свой „колега”, който да вземе приготвените пари или ценности - златни или сребърни бижута, те ще бъдат белязани и описани, като така ще могат да заловят измамниците и тормозът да бъде  преустановен. Ако жертвата не се поддаде понякога дори отправят открити заплахи и закани за живота на пенсионера или неговите близки.