НОИ и НАП ще извършат собствено разследване на сигналите за корупция
НОИ и НАП ще извършат собствено разследване на сигналите за корупция / netinfo
Директорът на НОИ Пловдив Розалия Джинева ще извърши собствена проверка на случая със седемте фирми, които се оплакаха на областния управител, че са измамени от една и съща счетоводителка.

Ще проверя дали тези фирми имат задължения, но трябва да се запозная с удостоверенията, ако такива са им издавани, защото има случаи на фалшифициране, каза Джинева пред Дарик радио.

До края на 2005 година удостоверенията за задължения са издавани от НОИ, а след тази дата от НАП. Ако удостоверенията, издавани на фирмите, че не дължат пари за осигуровки са истински и са издавани преди 2005 година, те сигурно са изготвени с участие на наш служител и това си е за прокурор, заяви Джинева.

Не съм запознат с конкретния случай и с тези фирми, но ще ги проверя, каза пред Дарик радио директорът на НАП клон Пловдив Николай Брънчев. Той съобщи, че напоследък са зачестили фалшивите удостоверения дали фирмите са данъчно задължени и при него има вече три такива сигнала.

Розалия Джинева и Николай Брънчев са поканени от областния управител Тодор Петков на извънредното заседание на Антикорупционния съвет на 25 февруари, за да обсъдят случая със седемте фирми и ако става дума за корупционна схема, в която са намесени служители на НОИ или на НАП, да сигнализират прокуратурата.