/ netinfo
Нено Димов в Асеновград
95928
Нено Димов в Асеновград
  • Нено Димов в Асеновград
Проектът за рехабилитацията на ВиК мрежата и изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води в Асеновград е един от най-успешните и може да служи като модел за следващите проекти, които предстои да се реализират по ОП "Околна среда".

Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който инспектира на място работата по Водния цикъл на града. Завършени са почти 90% от полагането на тръбите, а изграждането на пречиствателната станция върви в срок, посочи Нено Димов. 

Той поясни, че съоръжението ще включи към водоснабдяването 5 500 души, а над 65 хиляди души ще бъдат включени към пречистването на водата. 

Издигат огромен светещ кръст над Асеновград

По думите на екоминистъра. с реализирането на този проект ще се подобри живота на асеновградчани, а така също той ще доведе и до намаляване загубите но вода с над 7%. 

Инвестицията по проекта за Водния цикъл на Асеновград е за малко над 106 милиона лева, от които 80 милиона лева по ОП "Околна среда", а останалото се съфинансира от общината. 26 млн. лв. са средствата за изграждане на пречиствателната станция, която вече е готова на 80 %, каза кметът на общината Емил Караиванов. 

Очакванията са за празника на Асеновград в края на месец май съоръжението да бъде готово.